K. αρβανιτοπουλος : δεν μετατρεπω τις ιδεες μου σε εμμονες

12:13 5/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μάρνυ Παπαματθαίου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος πέρασε ένα ομολογουμένως δύσκολο δεκαήμερο. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζητούσαν «εύκολες» λύσεις και απαιτούσαν τη νομιμοποίησή τους μέσω της αποκατάστασης των θητειών...
τους που (κατά πολλούς άδικα) ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ καταργούσε στη μέση τους. Το ΠαΣοΚ συντάρασσαν αντιπαραθέσεις «μεγατόνων»
μπροστά στην πολιτική αποτυχία ενός νόμου που επί ενάμιση χρόνο δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί. Η πολιτική ακαμψία και η αδυναμία κατανόησης των κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώνονται στη χώρα δημιουργούσαν αναχώματα ισχυρά. Η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ (με το δεύτερο κόμμα σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις προηγούμενες ημέρες) έθεταν τις δικές τους προϋποθέσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στεκόταν σε θέση «λογικής» αντιπολίτευσης.
Το πολιτικό «παζλ» που είχε στηθεί ήταν απαιτητικό, αλλά και η πίεση χρόνου έθετε νέες παραμέτρους. Ο υπουργός Παιδείας έφερε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και αναζήτησε «μέση λύση». Τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν και ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί. Τις διατάξεις του όμως θα εφαρμόσουν οι ίδιοι οι νυν πρυτάνεις, οι οποίοι καλούνται πλέον να συνεργαστούν με την Πολιτεία και, όπως έδειξαν οι προηγούμενες ημέρες, το μήνυμα αυτό το έλαβαν.

«Δεν μετασχηματίζω τις ιδέες σε εμμονές. Τις υπερασπίζομαι μετουσιώνοντάς τες σε πολιτικές» λέει ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» στην πρώτη συνέντευξή του από τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Απείλησε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ τη συνοχή της συγκυβέρνησης ή ήταν απλά «τα τελευταία ξεσπάσματα του ταύρου» για τους εμπνευστές του; Θεωρείτε ότι το χρησιμοποίησαν στελέχη του ΠαΣοΚ για να αποστασιοποιηθούν και να κατεβάσουν το δικό τους «μανιφέστο»;
«Είναι αλήθεια ότι κάποιοι, ελάχιστοι, προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις που καταθέσαμε στον βωμό εσωκομματικών σκοπιμοτήτων. Το θέμα τους δεν ήταν οι ρυθμίσεις. Και αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους. Ηταν προφανές ότι μιλούσαν για κάτι που δεν είχαν διαβάσει. Δημιούργησαν μια εικονική πραγματικότητα για να υπερασπιστούν τη δήθεν εκσυγχρονιστική πλατφόρμα τους. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας γιατί δήθεν ακυρώνονται μεταρρυθμίσεις. Μα η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί γιατί νομοθετούμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζουμε. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε: να εφαρμόσουμε τον νόμο. Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση. Πάση θυσία. Ετσι θα κερδίσει η χώρα σε αξιοπιστία. Σε κάθε περίπτωση η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συγκρότησε ένα μέτωπο λογικής για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην ανωτάτη εκπαίδευση και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Με τις διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ για τον νόμο αλλά και για τα μέτρα του Σεπτεμβρίου άνοιξαν μήπως πολιτικές ρωγμές που είναι δύσκολο πι
Keywords
Τυχαία Θέματα