Το επος της διαφθορας

10:29 1/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Αφροδίτη Καριμάλη
(από το Έθνος)
Μπορεί η οικονομική κρίση να μείωσε το «φακελάκι», ωστόσο η διαφθορά στο Δημόσιο συνεχίζεται, με τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες να διατηρούν σταθερά την πρωτιά στη λίστα κακοδιοίκησης. Σύμφωνα με την όγδοη ετήσια...
έκθεση του γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, την οποία παρουσίασε χθες, ο μεγαλύτερος αριθμός των υποθέσεων με επίορκους υπαλλήλους προέρχονται από υπηρεσίες με οικονομικές συναλλαγές.
Ειδικότερα, στο γραφείο του κ. Ρακιντζή, το 2011 κοινοποιήθηκαν 1.900 πρωτοβάθμιες πειθαρχικές
αποφάσεις μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων.
Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν τον στενό δημόσιο τομέα, (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμοι και περιφέρειες) και οι 655 ΔΕΚΟ και οργανισμούς.
Συνολικά ο επιθεωρητής εξέτασε 1.403 υποθέσεις και παρέπεμψε στον εισαγγελέα 393. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν 608 υποθέσεις για διαφθορά σε εφορίες και άλλες οικονομικές υπηρεσίες, 162 για κρούσματα στον τομέα της Υγείας, 122 υποθέσεις σε πολεοδομίες και 83 υποθέσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.
Ακολούθως ο κ. Ρακιντζής άσκησε συνολικά 13 προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και 186 ενστάσεις (ποσοστό 9,8%) κατά αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων, οι οποίες αφορούσαν στον στενό δημόσιο τομέα.

Ο υπάλληλος ξυλοφόρτωσε γυναίκα συνάδελφό του στέλνοντάς την στο νοσοκομείο

Η παρέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε, καθώς διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους υπαλλήλους ήταν υπερβολικά επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα των πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Αιχμές για νέο νόμο
Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, η οικονομική κρίση οδήγησε σε λιγότερα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία όμως ενδέχεται να αυξηθούν ξανά, καθώς πρόσφατος νόμος του περιορίζει το δικαίωμα της υποβολής ένστασης στις πειθαρχικές αποφάσεις των οργάνων ελέγχου του Δημοσίου.

Ο κ. Ρακιντζής έκανε και ειδική αναφορά σε επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης εκταμίευσης επιχορηγήσεων σε επιχειρηματίες για επενδυτικές δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι είχαν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά. Ο πειθαρχικός έλεγχος, όπως ανέφερε ο κ. Ρακιντζής, συνεχίζεται καθώς και ο έλεγχος «πόθεν έσχες» στελεχών του υπουργείου με στόχο την εκπόνηση και νέου πορίσματος μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επίορκοι εφοριακοί
Εβαλε στην τσέπη του 174.000 ευρώ

Ο ένας εφοριακός «τσέπωσε» με πλαστά εντάλματα χρήματα που υποτίθεται προορίζονταν για δήμους. Η άλλη υπάλληλος, που... συμπτωματικά ήταν και προϊσταμένη σε ΔΟΥ, εξέδωσε φορολογική ενημερότητα στον αρραβωνιαστικό της και τον αδελφό της, παρά το γεγονός ότι χρωστούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δεν είχαν υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση ΦΠΑ.Και στις δύο περιπτώσεις, οι υπάλληλοι είχαν πέσει στα «μαλακά» από τις πειθαρχικές διώξεις που είχαν ασκηθεί από τις υπηρεσίες τους.
Η πρώτη χαρακτηριστ
Keywords
Τυχαία Θέματα