Πωληση - εξπρες οπαπ και ταμιευτηριου

10:19 1/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)
Η κυβέρνηση προχωρεί στην πώληση του ΟΠΑΠ, με την έναρξη των διαδικασιών να αναμένεται στις αρχές Φθινοπώρου, και του Τ.Τ., όπου αναμένονται εξελίξεις ίσως και εντός του Αυγούστου, επιδιώκοντας να στείλει ένα ηχηρό...
μήνυμα στις αγορές και την τρόικα πως επισπεύδεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε πως επτά υποψήφιοι επενδυτές, από την
Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της έκτασης στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Ο «φάκελος» των επόμενων κινήσεων στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, τέθηκαν χθες επί τάπητος σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης και η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή ο πρόεδρος Τ. Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Εμίρης.

Προτεραιότητες
Κυβερνητικό στέλεχος το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αναφέρει πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πώληση του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» ενώ προωθούνται επίσης η πώληση των Κρατικών Λαχείων και η αξιοποίηση του Κέντρου Τύπου (IBC). Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τραπεζικούς ομίλους για το Τ.Τ. και δεν απέκλεισε εξελίξεις ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Για τον ΟΠΑΠ, πρόσθεσε πως η έναρξη των διαδικασιών για την πώλησή του αναμένεται στις αρχές Φθινοπώρου.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν χθες πως στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις κατά 7 - 9 μήνες κατά μέσο όρο σε όλα σχεδόν τα projects που έχει αποφασιστεί πως θα αποκρατικοποιηθούν ενώ επισημάνθηκε η επιτακτική ανάγκη να επιλυθούν άμεσα όλες οι νομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, «μπλοκάροντας» αυτή τη στιγμή πολλές κινήσεις. Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον 19 σχέδια ενώ ειδική αναφορά έγινε στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
Επιτάχυνση
Προτάσσοντας και επισπεύδοντας την πώληση του ΟΠΑΠ, στον οποίο το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 34% -το 29% έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 5% βρίσκεται απευθείας στην κατοχή του Δημοσίου- η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θετικό «θόρυβο» στην αγορά: Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» στη λίστα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η διαδικασία πώλησής του, οι όροι για την οποία αναμένεται να καθοριστούν στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σήμερα υπερβαίνει οριακά το 1,5 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερο συμβολισμό έχει και η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ., σε μία περίοδο που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο «μέτωπο»
Keywords
Τυχαία Θέματα