''to ελληνικο χρεος πρεπει να μειωθει''...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt...

«Το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους ότι το επίπεδο χρέους θα είναι χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Θα πρέπει να δούμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.
Μιλώντας χθες στη σύνοδο του ΔΝΤ
και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε βέβαιη ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, εάν αυτή πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσής της.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Der Handelsblatt, ο κ. Μπλανσάρ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν πολύ αργά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το ακούτε όλο και περισσότερο: “Έχουμε κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα. Μην έχετε άλλες απαιτήσεις από εμάς”. Αυτό με ανησυχεί», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων προκειμένου «να φθάσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο απασχόλησης».
«Ακόμη και η Γερμανία, η οποία δεν έχει περάσει κρίση ανεργίας, δεν αναπτύσσεται θεαματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι πρέπει να αυξηθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό στο 4% από περίπου 2% σήμερα, καθώς, όπως είπε, αυτό θα δημιουργούσε περιθώριο για μείωση των επιτοκίων στη διάρκεια των κρίσεων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει τρόπους για να μειωθεί το κόστος των δανείων στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μπλανσάρ.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα