Την πεμπτη η ψηφοφορια στον οηε για την παλαιστινη

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία, προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν το αίτημα της Παλαιστίνης να... αναγνωριστεί ως "κράτους-παρατηρητή" του ΟΗΕ.

Στον αντίποδα η Γερμανία ανακοινώνει ότι θα καταψηφίσει, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ. Το δρόμο της αποχής θα ακολουθήσει ως φαίνεται η Βρετανία, ζητώντας εγγυήσεις για μία πιθανή στήριξη της αναβάθμισης καθεστώτος.

Η ψηφοφορία
αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη -δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.Η σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και το αίτημα αναμένεται να εγκριθεί.

«Η Ισπανία θα ψηφίσει "ναι" στο παλαιστινιακό αίτημα, μένοντας πιστή στην ιστορία της και γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη λύση για να προσεγγίσουμε την ειρήνη», τόνισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «η αλλαγή καθεστώτος θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση των δύο κρατών, με την προοπτική των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρτ 'Αιντε δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους, εκτός από μια μεγάλη διπλωματική νίκη, το μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ώστε να διεξάγουν εκεί ένα νομικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν αντιθέτως να χάσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των οικονομικών αντιποίνων με τα οποία τους απειλούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να προσφύγουν ενώπιον του ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ για την πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε την Τρίτη ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης την πρόθεση να προσφύγουν στο ΔΠΔ αν αποδειχθεί πως ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, όπως δήλωσε ο Τάουφικ Τιράουι, ο οποίος προεδρεύει της παλαιστινιακής επιτροπής η οποία ερευνά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Οι Παλαιστίνιοι είναι από το 1974 μια "οντότητα παρατηρητής" στον ΟΗΕ. Με το καθεστώς αυτό συμμετέχουν στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης και στις διεθνείς διασκέψεις. Αν γίνουν κράτος παρατηρητής, όπως είναι το Βατικανό, θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση, να μην μπορούν να προτείνουν αποφάσεις ούτε να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα στον ΟΗΕ.

Η κύρια ανησυχία του Ισραήλ είναι να δει την Παλαιστίνη να εν
Keywords
Τυχαία Θέματα