ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

22:06 13/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συζητήσεων για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας και την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου για τα νέα μέτρα της περιόδου 2012-2015... Με δράσεις και παραβάσεις προκειμένου να περισταλούν δαπάνες 23 δισ. ευρώ, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θέτει στόχο την επιστροφή της
χώρας στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2012, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προσδοκά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα έχει τεθεί οριστικά υπό έλεγχο και η οικονομία έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε σήμερα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα «ως εθνικό σχεδιασμό και κατά συνέπεια, η συναίνεση είναι ζητούμενη και απαραίτητη».
Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλώς καθυστερεί να ανακοινώσει στους πολίτες ακόμα πιο επώδυνα μέτρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, απέδωσε τις συνεχείς αναβολές σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι σκοπός είναι «να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται με ρυθμούς χελώνας στις μεταρρυθμίσεις, αλλά «γίνεται λαγός» στα επώδυνα.
Η κυβέρνηση, πάντως, απέρριψε τα περί καθυστέρησης, διαβεβαιώνοντας ότι έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει στις ημερομηνίες που είναι προκαθορισμένες.
Για το εάν η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος και εάν η ψήφισή του θα γίνει με απλή πλειοψηφία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο και απαραίτητο για να μπορούμε να πάμε πιο μπροστά».
Είπε ακόμη πως πολλές πολιτικές δυνάμεις, «με πρώτη τη ΝΔ», επιδεικνύουν «μυωπική» στάση.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «ένα ακόμη σενάριο που κυκλοφορεί» και το οποίο «αυτοδιαψεύδεται», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών».
Κριτική στην κυβέρνηση έκανε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η χρεοκοπία της Ελλάδας έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί» εκτίμησε, σημειώνοντας ότι ήδη ένα μέρος του κεφαλαίου έχει υποτιμηθεί, τα κρατικά ομόλογα επίσης είναι υποτιμημένα, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απώλειες που φθάνουν το 30%, υπάρχει στάση πληρωμών και η δημόσια περιουσία είναι και αυτή υποτιμημένη.
Εκλογές το συντομότερο δυνατόν ζήτησε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Το Μνημόνιο έχει τελειώσει και μαζί του έχουν τελειώσει και αυτοί που το επέβαλαν στον ελληνικό λαό» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «τα νέα μέτρα δεν είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή αποτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησης και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει ρότα η χώρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα