Ομιλία Ερντογάν για την κρίση στη Λιβύη

Κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στην Λιβύη τάχθηκε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν θέλουμε ούτε ένα νέο Ιράκ, αλλά ούτε κι ένα νέο Αφγανιστάν στην Μέση Ανατολή”.

Αυτό που συμβαίνει στην Λιβύη θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των ανθρώπων
που διαδηλώνουν και ζητούν περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία εκεί, συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι χρέος της Δύσης είναι να προστατεύσει αυτά τα κινήματα και να αποφύγει να ξεκινήσει μία νέα γεωγραφική διαμάχη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

Η Ευρώπη, τόνισε, δεν μπορεί να κλειστεί στον εαυτό της και θα πρέπει να κατανοήσει ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν απομονωμένες ή μεμονωμένες νησίδες σταθερότητας.

Η απαίτηση για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία έχει ήδη εκδηλωθεί στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική και είναι καθήκον μας να στηρίξουμε αυτούς τους λαούς με αποφασιστικότητα, χωρίς κανέναν υπολογισμό και χωρίς κανένα συμφέρον, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο το πετρέλαιο και τα κοιτάσματα αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και τους ανθρώπους, είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζοντας τα της συμμετοχής της χώρας του στις Νατοϊκές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία, ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ανέλαβε να διεκπεραιώσει μόνο εκείνο των κομμάτι των επιχειρήσεων που σχετίζεται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί και παίζει σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση της ειρήνης σε περιοχές όπως το Μπαχρέιν, η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία που, όπως τόνισε, θα πρέπει να υποστηριχθούν στις προσπάθειες που καταβάλλουν για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η Τουρκία είναι μία χώρα που μπορεί να έχει επαφές μ’ όλες αυτές τις χώρες στην συγκεκριμένη περιοχή και παίζει σημαντικό ρόλο, διότι έχει πολιτιστικούς δεσμούς μαζί τους, είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας ότι αδικαιολόγητα παρεμποδίζεται ή ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ένταξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αποτελεί, πλέον, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη και έχει προχωρήσει, από το 2002 και μετά, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ αλλά και η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία, δήλωσε ξεκάθαρα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Απαντώντας, στην συνέχεια, σε ερωτήσεις βουλευτών-μελών της Συνέλευσης, ο κ. Ερντογάν χαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα