Θεατρικο τριπτυχο γλωσσικης ελληνικοτητας...



Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου Σφενδόνη, η Άννα Κοκκίνου ανοίγει ελληνικά την αυλαία ...
στο μέλλον, μέσα από μία τρίπτυχη προοπτική, τρεις μονόλογους που έρχονται από το παρελθόν, σαν αναλαμπές στη σκοτεινή εποχή μας.

Η Άννα Κοκκίνου προωθεί τη συνέχεια της ελληνικότητας της γλώσσας με τρεις παραστάσεις, επιλεγμένες από το σύγχρονο αισθητήριο μιας μακράς σκηνικής θητείας, με σκοπό να παράσχει στον ελληνικό λόγο τον άλλο χώρο, τον χώρο της αναπαράστασης, για να δοκιμαστούν οι αντοχές του, σε αντίθεση με τους αναγκαστικούς χώρους δια - φθοράς του: ΜΜΕ,
Βουλή, καθημερινότητα, τυποποίηση.

«Μορφές από το έργο του Βιζυηνού»

Η παράσταση που πρωτοανέβηκε τον Μάιο του 1993, εξακολουθεί να χτίζεται, να διαμορφώνεται, να εξελίσσεται στον χρόνο με νέα υλικά, που προκύπτουν στην πορεία της ζωής και της δουλειάς. Τότε, η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με τη συνεργασία της Μίρκας Γεμεντζάκη. Φιλολογικός σύμβουλος και πολύτιμος συνεργάτης ο Βασίλης Διοσκουρίδης, τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Φίλιππος Κουτσαφτής, το κείμενο και την ερμηνεία του, η Άννα Κοκκίνου. Τώρα, συνομιλητής και καλλιτεχνικός σύμβουλος είναι ο Νίκος Φλέσσας. Το έργο παίχτηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό, έχει συμπληρώσει 800 παραστάσεις και θεωρείται σημείο αναφοράς και σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.
«Πάντα, πόσο μάλλον τώρα, έχω ανάγκη τους μεγάλους συγγραφείς, τους μεγάλους δασκάλους. Ξανά και ξανά, να τους ξαναανακαλύπτω. Τώρα, το άκουσμα της γλώσσας του Βιζυηνού ηχεί καταλυτικά, προσδιορίζει την ταυτότητα, που με πάθος αναζητά κανείς τώρα: ποιος είμαι; πού είμαι; τι κάνω;».
Παραστάσεις: έως τις 16 Δεκεμβρίου: Σάββατο και Δευτέρα: 20.00, Κυριακή: 19.00, από τις 20 Δεκεμβρίου: Σάββατο και Δευτέρα: 20.00, επιπλέον παράσταση: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου: 20.00.

«Λα Πουπέ» Το έργο, που πρωτοανέβηκε το 2008 και παίχτηκε συνολικά τρεις θεατρικές σαιζόν με πολύ μεγάλη επιτυχία, επιστρέφει ανανεωμένο από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, με μια ολοκαίνουργια σκηνική εκδοχή, που δίνει την ευκαιρία στην ηρωίδα να αποκαλύψει πιο ανάγλυφα το σκοτάδι που κρύβει η ψυχή της και, κυρίως, να φανούν οι κρυφές διαδρομές που κάνει ο νους της.
Πρόκειται για το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, που γράφτηκε το 2007. Η ηρωίδα του, η Ρίκα, με πολλά τραύματα και με ακόμα περισσότερη ορμή και πείσμα, δεν είναι από τα άτομα που το βάζουν κάτω! Σηκώνει τα μανίκια και τα βάζει με όλους: πραγματικούς ανθρώπους και φαντάσματα. Τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία υπογράφει η Άννα Κοκκίνου, τη μουσική η Στέλλα Γαδέδη, σκηνικά και φώτα δεν υπάρχουν και ο Νίκος Φλέσσας προσφέρει και εδώ τη συνεργασία του.
Παραστάσεις: Παρασκευή: 20.00, Κυριακή: 19.00, επιπλέον παράσταση: Πέμπτη 2 Ιανουαρίου: 20.00.
Το τρίπτυχο των παραστάσεων συμπληρώνει το έργο «Εγώ ο Θουκυδίδης του Ολόρου, Αλιμούσιος», που θα ανεβεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες
Θέατρο Σφενδόνη: Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 6978 401549. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ. Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα