Τελικα γινονται ή δεν γινονται πλειστhριασμοι;

10:36 8/6/2013 - Πηγή: Fimotro

Γράφει η Άννα Κορσάνου
Δικηγόρος
Πρόεδρος Συνδέσμου Υποστήριξης και
Ενημέρωσης Καταναλωτών Σ.ΥΠ.ΕΝ.ΚΑ.

Αγαπητό Fimotoro,
Τις τελευταίες μέρες και μετά τις δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης έχει ανακινηθεί το ζήτημα...
των πλειστηριασμών. Ένα ζήτημα πάντα επίκαιρο καθώς το σπίτι του Έλληνα είναι « το όσιο και το ιερό του» και είναι εφιαλτική για τον καθ ένα και η υποψία ακόμα απώλειας της κατοικίας του.
Τελικά τι ισχύει, γίνονται πλειστηριασμοί; Η κύρια οικία μας είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλής ή κινδυνεύει και αυτή σε κάποιες περιπτώσεις;
Καλό είναι ο
πολίτης να έχει μια στοιχειώδη ενημέρωση για το νομικό καθεστώς που επικρατεί.
Μέχρι το τέλος του 2013 έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί ακινήτων μόνο αν η οφειλή δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και μόνο αν το χρέος είναι προς την Τράπεζα. (Προσοχή έχουν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί, αλλά οι κατασχέσεις γίνονται κανονικά). Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος χρωστά 205.000 ευρώ σε Τραπεζικό δάνειο και δεν το εξυπηρετεί η Τράπεζα ακολουθώντας τις νομικές διαδικασίες μπορεί να προχωρήσει στον πλειστηριασμό του ακινήτου. Στην πράξη γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι ναι! Διενεργούνται πλειστηριασμοί κατοικιών, για χρέη άνω των 200.000 ευρώ.
Επίσης αν κάποιος χρωστά στην εφορία ή σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης ακόμα και ευτελέστατα ποσά έχει τον κίνδυνο απώλειας της οικίας του, καθώς η αναστολή των πλειστηριασμών δεν ισχύει για αυτά τα χρέη. Επομένως άμεσα πρέπει να διευθετεί ο πολίτης αυτές τις οικονομικές εκκρεμότητες.
Περαιτέρω αν για παράδειγμα χρωστάω ένα ποσό σε έναν ιδιώτη π.χ ένας φίλος μου μου έχει δανείσει ένα ποσό και δεν του το επιστρέφω τότε τι γίνεται; Και πάλι μπορεί να γίνει κανονικά πλειστηριασμός και κινδυνεύει το σπίτι μου.
Και τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ αν χρωστάω στην Τράπεζα ποσό άνω των 200.000 ευρώ ; Καλό είναι ο οφειλέτης να μην αδρανεί και να προσπαθήσει να πετύχει μια ρύθμιση με την Τράπεζα για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες εκτέλεσης. Επίσης και εφ όσον έχει τις προϋποθέσεις μπορεί ο δανειολήπτης να προσφύγει στο νόμο 3869/2010, δηλαδή το νόμο Κατσέλη και να πετύχει και προσωρινή προστασία της κατοικίας του, αλλά και σε περίπτωση έκδοσης θετικής απόφασης οριστική προστασία της κατοικίας του, μαζί με διαγραφή μέρους των οφειλών του.
Keywords
Τυχαία Θέματα