Τα κρίσιμα ραντεβού του κατρούγκαλου για εργασιακά, οφειλές και επιδόματα

Σε στάδια, με την κάθε πλευρά των πιστωτών να πιέζει σε διαφορετικές περιοχές προαπαιτούμενων, και την απόσταση Βερολίνου – ΔΝΤ για χρέος και πλεονάσματα να παραμένει σημαντική, θα προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση. Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και οι θεσμοί να επιστρέψουν πάλι στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ενώ αύριο αναμένεται το κρίσιμο ραντεβού με τον

υπουργό Εργασίας για εργασιακά, οφειλές και επιδόματα.
Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει δύο ακόμη συναντήσεις με τους θεσμούς που θα πραγματοποιηθούν και οι δύο την ημέρα πριν την αποχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα. Χθες, «έκλεισαν» οι εκκρεμότητες για να εκταμιευθεί ο υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ των 2,8 δισ. ευρώ, από το EuroWorkingGroup τη Δευτέρα καθώς και θέματα αποκρατικοποιήσεων ενώ στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης θα τεθεί και το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο σύμβουλος από την αγορά, που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει short list υποψηφίων για την επιλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Στα εργασιακά το τριπλό ραντεβού μέσα στο πενθήμερο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, υποδηλώνει τη βαρύτητα που δίνεται. Οι θεσμοί θα ζητήσουν στοιχεία και για το Ασφαλιστικό που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει «κλείσει», με εξαίρεση την πορεία ενοποίησης των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Για τα εργασιακά, ο Γ. Κατρούγκαλος θα επικαλεστεί την προσφυγή της ΓΣΕΕ ως προς τη συμβατότητα των μνημονιακών παρεμβάσεων με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (όπως για το χαμηλότερο μισθό των νέων) ζητώντας αναστροφή, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, της γενικευμένης απορρύθμισης, με «οδηγό» το πόρισμα της Επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ «Αντίβαρο» θα είναι η αναμενόμενη αλλαγή του συστήματος ελέγχου των ομαδικών απολύσεων (κατάργηση του υπουργικού «βέτο»).
Για τα χρέη θα ζητηθεί η συναίνεση των Θεσμών για την κεφαλαιοποίησή και τον συμψηφισμό όσων δεν αποπληρωθούν με ασφαλιστικό χρόνο ή με το ποσό της μελλοντικής σύνταξης των αυτοαπασχολουμένων καθώς και η ένταξη μέρους των απλήρωτων κύριων συντάξεων στο πρόγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για τα κοινωνικά επιδόματα, θα κατατεθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέποντας, υποχρεωτικά, περικοπή επιπλέον 569,3 εκατ ευρώ από τη δαπάνη για το ΕΚΑΣ και την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα