Σύνοδος κορυφής: «σφαγή» για μια θέση στην εε – οι απαιτήσεις του διχασμένου ελκ και τα σενάρια για τον νέο γιούνκερ

13:06 2/7/2019 - Πηγή: Fimotro

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ ελπίζουν σήμερα να επιτύχουν συμβιβασμό για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία της ΕΕ, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» των συζητήσεων

Να επιτύχουν τον πολυπόθητο συμβιβασμό επιχειρούν εκ νέου σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως προς το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία της ΕΕ, ύστερα από τη μαραθώνια χθεσινή συνεδρίαση που κατέληξε σε «ναυάγιο», εξαιτίας του «μπλόκου» των χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Λετονία, κλπ) και της Ιταλίας στις επιλογές των προσώπων.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έληξε ύστερα από 18 ώρες χωρίς αποτέλεσμα και με χάσμα απόψεων –κυρίως ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες– μεγαλύτερο από όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις την Κυριακή το βράδυ.

Το αδιέξοδο είναι ενδεικτικό και του ακόμα πιο διασπασμένου Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές έχασαν την πλειοψηφία τους, ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι ανέβασαν τα ποσοστά τους. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών παρέμειναν χθες στις Βρυξέλλες και σήμερα ξανακάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων, για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός συμβιβασμός για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Πώς φτάσαμε στο «ναυάγιο»

Η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν γνωστή εξαρχής, ωστόσο ελπίδες για μια συμφωνία είχαν καλλιεργηθεί μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν το Σαββατοκύριακο η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Γάλλος Πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας και της Ισπανίας στο περιθώριο των G20 στην Οσάκα.

Η λεγόμενη “συμφωνία της Οσάκα” προέβλεπε ότι, προκειμένου να σωθεί η διαδικασία των Spitzenkandidaten και να κατευναστεί η αντιπαράθεση με το Ευρωκοινοβούλιο, το ΕΛΚ θα “θυσίαζε” τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και θα πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον υποψήφιο του δεύτερου κόμματος, δηλαδή τον σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς.

Ωστόσο, οι “4” -και ειδικά η Άνγκελα Μέρκελ, που εκπροσωπούσε το ΕΛΚ- λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Σε μια συντoνισμένη αντίδραση -που ονομάστηκε από κάποιον στην αίθουσα η “ανταρσία των κουνελιών”-, οι ηγέτες από το ΕΛΚ, με πρωτοστάτες μάλιστα τους Ανατολικούς, θέλησαν εξαρχής να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της Μέρκελ να “θάψει” την υποψηφιότητα Βέμπερ. «Η Μέρκελ είναι ηγέτης του CDU, όχι του ΕΛΚ» δήλωσε προσερχόμενος την Κυριακή ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ και ο Ιρλανδός Λίο Βαράντκαρ είπε ότι “ως ΕΛΚ δεν συμφωνήσαμε με το πακέτο που διαπραγματεύτηκε στην Οσάκα”.

Ακόμα κι αν τελικά επικρατήσει ο Φ. Τίμερμανς -κάτι που θεωρείται ως το μόνο εφικτό σενάριο, αν και καθόλου σίγουρο-, η πληγή από το χτύπημα στην Ά. Μέρκελ από το ίδιο της το κόμμα θα παραμείνει.

Η εσωκομματική διαμάχη στο ΕΛΚ έδειξε ότι η πολιτική παντοδυναμία της Γερμανίδας καγκελάριου στην Ευρώπη οδεύει στο τέλος της, ενώ τη σκυτάλη φαίνεται ότι σπεύδει να διεκδικήσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Στη δήλωσή του μετά τη διακοπή της συνεδρίαση, ο Εμ. Μακρόν έκανε λόγο για “αποτυχία” που βγάζει προς τα έξω μια “αρνητική εικόνα” για τη λειτουργία της Ε.Ε. ”Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν πουθενά. Δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή” είπε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”. Επιπλέον, εξέφρασε “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της Ε.Ε.” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της Ε.Ε.” τόνισε.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει οπωσδήποτε την Τετάρτη τον πρόεδρό του

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρό του στις 3 Ιουλίου, ακόμη κι αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της σημερινής τους συνόδου, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει» η απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 3 Ιουλίου, τόνισε ο εκρπόσωπος.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέτεινε για μερικές ώρες, ως σήμερα στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), τη διορία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.

Υποψήφια για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου η Σκα Κέλερ

«Στις ευρωπαϊκές εκλογές, οι Πράσινοι αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους και τώρα διεκδικούν ανώτερες θέσεις. Αύριο, Τετάρτη (03/07) εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, όπως ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, το κόμμα της 37χρονης Σκα Κέλερ, θα την προτείνουν για την Προεδρία», γράφει το Spiegel online.

Η ίδια η Σκα Κέλερ δήλωσε χαρακτηριστικά:«Θέλω να καταστήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό και πιο διαφανές».

«Το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο θα συνέλθει στο Στρασβούργο για πρώτη φορά σήμερα. Μια μέρα μετά θα εκλεγεί ο διάδοχος του απερχόμενου Προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι. Αλλοι υποψήφιοι που συζητούνται είναι ο Βέλγος Φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ, και ο Ιταλός Σοσιαλιστής Ρομπέρτο Γκουαρνιέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα