Συμφωνια για κουρεμα 53,5% και για δανειο 130 δις.

12:15 21/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τη σημερινή μέρα, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις αρχές του Μαρτίου και την ολοκλήρωση του...
PSI, ώστε το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120,5% του ΑΕΠ
το 2020. «Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος.

Στη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διαρκείας 13 ωρών.

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.
Η συμφωνία για το κούρεμα

Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους, τους οποίους εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.

Σε ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για τα 30 χρόνια και 2,63% έως το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% έως τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα θα είναι 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.

Η μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί. Ενα 31,5% θα δοθεί σε 20 ομόλογα λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 11,5% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ενίσχυση της επιτήρησης

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί, σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης.

«Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντά
Keywords
Τυχαία Θέματα