Στουρναρας - βρουτσης συναντηση παλι με την τροικα...

19:31 5/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Με «ανοικτά» ακόμη πολλά από τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ...
αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε
στη χθεσινή συνάντηση, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλει προσπάθεια να βρεθεί λύση ανοιχτό θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η ελληνική πλευρά προτείνει το βέτο για την έγκριση η την απόρριψη των ομαδικών απολύσεων να περάσει από τον Υπουργό σε τεχνοκράτη και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματέα Εργασίας που προεδρεύει και του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Όπως εξήγησαν με λεπτομέρειες τα στελέχη του υπουργείου στους δανειστές, ο ρόλος του ΑΣΕ έχει αναβαθμιστεί και μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη το υπουργικό βέτο. Με αυτό τον τρόπο , το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει να ξεπεράσει τον σκόπελο της νομοθετικής ρύθμισης στην οποία έχει εναντιωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, εφάπαξ, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, έχει επέλθει καταρχήν συμφωνία.

Το αισιόδοξο σενάριο που προβάλει η ελληνική πλευρά προβλέπει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών από δύο πηγές.

Το υπουργείο οικονομικών θα συνεισφέρει 120 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ θα δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας ενισχύοντας έτσι τα έσοδα των ταμείων χωρίς να απαιτηθούν άλλα μέτρα και να κινδυνεύσουν οι συντάξεις. Επίσης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα αυξήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στα φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, η Τρόικα κρατάει επιφυλακτική στάση, αμφισβητώντας το αισιόδοξο σενάριο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του επιμερισμού της μείωσης των εισφορών κατά τα 2/3 προς όφελος των εργοδοτών και κατά το 1/3 υπέρ των εργαζομένων, που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα επέλθει μόνο αν από τη μείωση ωφεληθεί αποκλειστικά η εργοδοτική πλευρά ενώ απορρίπτει κάθε πρόταση που μπορεί έστω και εμμέσως να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα