Στοχος της κυβερνησης εξαγωγες υψους 1 δις ευρω μεχρι το τελος του 2014

10:35 9/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Μπορεί σήμερα να έχουμε ως γεγονός τον Ελληνικό Μαραθώνιο η κυβέρνηση δίνει τον δικό της μαραθώνιο στο εξωτερικό όπου ύστερα από την συνάντηση που είχε στο Κάιρο με την τοπική πολιτική ηγεσία και τον... πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσία επιχειρηματιών, εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και από την Ιερά Μονή Σινά, μίλησε για τα αποτελέσματα της
συνάντησης, χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «σημαντική» ενώ μίλησε τους Αιγύπτιους πολίτες, οι οποίοι συμβολίζουν "τη ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού", τονίζοντας ότι "είμαστε πολύ περήφανοι για εσάς". Μάλιστα, οΑντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε να επισκεφθεί με την πρώτη ευκαιρία την Αλεξάνδρεια, πόλη από την οποία κατάγεται η μητέρα του, Ελένη Ζάννα.
Παράλληλα, ευχαρίστησε και εξήρε την ιστορία και την πρόοδο της Ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι «στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει εξαγωγές της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου μέχρι το τέλος του 2014». Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έδωσε τα εύσημα και στους Αιγύπτιους εταίρους επιχειρηματίες για το έργο τους, με δεδομένη και την πολύ σημαντική σύσταση του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που έχει συσταθεί από το 2013. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετράται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης, με τους άλλους δύο ηγέτες, ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής, που αφορούσαν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της οικονομίας αλλά και το μείζον θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.
Ακόμα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό θρίαμβο των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο.
"Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι ήμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου, καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση" τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και μίλησαν με τους εκπροσώπους της Ελληνικής παροικίας ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Μητσιάλης, που και εκείνος έλκει την καταγωγή του από την Αίγυπτο. Τέλος το παρόν έδωσαν ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Χριστόδουλος Λάζαρης, ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Μπαντάουι και πολλοί άλλοι επίσημοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα