Στο τραπεζι ξανα η βαση του δεκα...

09:55 29/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μιχάλης Νιβολιανίτης
(από το Έθνος)
Την επαναφορά της βάσης του δέκα ως προϋπόθεση για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μελετά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς και στα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών παρατηρήθηκε το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές...
σε δεκάδες τμήματα με ελάχιστα μόρια.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο 3 χρόνια
μετά την κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν που είχε θεσπιστεί από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006.
Η επαναφορά του βαθμολογικού πλαφόν φαίνεται να συνδέεται έμμεσα και με το σχέδιο «Αθηνά» στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, το οποίο αφορά σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ, το μοντέλο της ανώτατης εκπαίδευσης παρουσιάζει στρεβλώσεις, καθώς έχουν δημιουργηθεί τμήματα χωρίς σχέδιο και χωρίς να έχουν βασιστεί σε εκπαιδευτικά κριτήρια.

«Το μοντέλο της ανώτατης εκπαίδευσης παρουσιάζει στρεβλώσεις, καθώς έχουν δημιουργηθεί τμήματα χωρίς σχέδιο», λέει ο Κ. Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός τόνισε ότι θα μελετήσει το θέμα της βάσης του δέκα, ενώ για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων των ΑΕΙ είπε πως ήδη έχει ξεκινήσει μία μελέτη στην οποία θα οριστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και στη συνέχεια θα υπάρξει διάλογος μέσα στον Οκτώβριο. Τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις.
«Πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα, να δούμε μία σειρά ακαδημαϊκών κριτηρίων και πώς θα ενώσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Να δούμε πέρα από τις ανθρωπιστικές σπουδές, πώς θα δίνουμε έμφαση σε γνωστικά αντικείμενα που ενισχύουν τους τομείς που έχουμε θέσει ως αναπτυξιακούς σε αυτή τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Πάντως, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα κενά στα σχολεία αλλά και στο ζήτημα που προέκυψε με την εισαγωγή της κατηγορίας μουσουλμάνων με βαθμούς 2 και 3 στα πανεπιστήμια της χώρας.
Για την αξιολόγηση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο και δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις. «Οι άξιοι και οι ικανοί θα ανεβαίνουν βαθμούς και οι άλλοι θα μένουν στάσιμοι», τόνισε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η αξιολόγηση θα γίνει με ανοιχτά και αδιάβλητα κριτήρια.

Για την κατάσταση που θα υπάρξει στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας των λιγοστών μόνιμων διορισμών και του αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, είπε ότι με την έναρξη του σχολικού έτους μπορεί να υπάρξουν κενά για λίγες ημέρες, τα οποία όμως θα καλυφθούν άμεσα με τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Τέλος, για το θέμα των μουσουλμάνων και τους χαμηλούς βαθμούς με τους οποίους εισήχθησαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ είπε ότι είναι Ελληνες πολίτες και επειδή μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωσή τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν γίνουν μέτοχοι της ελληνικής παιδείας.
Τα αρνητικά ρεκόρ

91 τμήματα υποδέχθηκαν φοιτητές με λιγότερα από 10.000 μόρια
Δεκάδες τμήματα, κυρίως
Keywords
Τυχαία Θέματα