Στο τραπεζι η αναδιαρθρωση του χρεους

20:27 14/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Μια νέα αξιολόγηση για το ελληνικό χρέος, διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητά του, καθώς και ότι θα απαιτηθεί άμβλυνση των μέτρων, βήματα που πολλές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης...
ήταν απρόθυμες να αναλάβουν.
Το τρισέλιδο έγγραφο που δημοσιεύει η Wall Street Journal, προετοιμάστηκε από τους δανειστές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την άποψη του ΔΝΤ, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με
την εφημερίδα, ότι για άλλη μία φορά υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων του.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ακόμη κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης και κατορθώσει να αντλήσει 13,9 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κρατικών assets, το χρέος της αναμένεται να παραμείνει στο 159,7% του ΑΕΠ το 2022. Για το 2020 οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 175%.
Το επίπεδο του 2022 είναι σημαντικό, διότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν προηγουμένως υποσχεθεί να φέρουν το χρέος της χώρας στο 110% του ΑΕΠ, σε μια προσπάθεια να παραμείνει και το ΔΝΤ εμπλεκόμενο στη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.
Αν η Ελλάδα εφαρμόσει μόνο μερικώς το πρόγραμμα, το χρέος της θα διαμορφωθεί στο 173,7% του ΑΕΠ το 2022, αναφέρει το έγγραφο. Διευκρινίζει, ωστόσο, πως αν η Ελλάδα πετύχει καλύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη και έσοδα από κρατικοποιήσεις, τότε το χρέος της θα υποχωρήσει στο 148% του ΑΕΠ το 2022.
Στο έγγραφο των θεσμών δεν γίνεται αναφορά για το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει στην εφαρμογή του προγράμματος - ενδεχόμενο που αποτελούσε βασικό σενάριο στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ πριν την επιβολή των capital controls στα τέλη Ιουνίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα