Στο ριαντ ο σαλεχ για τη συμφωνια μεταβιβασης της εξουσιας

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ έφτασε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να παραβρεθεί σήμερα στην υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της εξουσίας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Υεμένης. Η επίσκεψη του Σάλεχ, η οποία δεν είχε... ανακοινωθεί νωρίτερα, πραγματοποιείται έπειτα από την ανακοίνωση απεσταλμένου του ΟΗΕ ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στο καθεστώς της
Σαναά και την αντιπολίτευση, με στόχο την έξοδο από την κρίση. Την πρωτοβουλία είχαν αναλάβει οι αραβικές δημοκρατίες του Κόλπου.

Η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε πως ο Σάλεχ "θα παραβρεθεί στην υπογραφή της πρωτοβουλίας των χωρών του Κόλπου και του μηχανισμού εφαρμογής της".

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία με αντάλλαγμα την παροχή ασυλίας για τον ίδιο και τους δικούς του. Ο Σάλεχ μέχρι σήμερα δεν δεχόταν να παραδώσει την εξουσία, την οποία, όπως ορίζεται στην συμφωνία, θα ασκεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος Αμπν Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Απαγωγές ξένων πολιτών στη νότια ΥεμένηΈνοπλοι απήγαγαν σήμερα δύο ξένους πολίτες, η μία εκ των δύο είναι Γαλλίδα μαροκινής καταγωγής, στη νότια Υεμένη, ανέφεραν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας υπάλληλος των υπηρεσιών ασφαλείας και ένας τοπικός αξιωματούχος.

Όταν απήχθησαν, οι δύο ξένοι κυκλοφορούσαν με τον Υεμενίτη οδηγό τους, ο οποίος επίσης απήχθη στην επαρχία του Λαχζ, ανέφεραν προσθέτοντας ότι δε γνωρίζουν την ιθαγένεια και την ταυτότητα του δεύτερου απαχθέντα.

"Οι απαγωγείς, που καταζητούνται από τη Δικαιοσύνη, απαιτούν την απελευθέρωση ενός δικού τους, ο οποίος κρατείται από τις αρχές" ανέφερε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.Η απαγωγή αυτή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά την απελευθέρωση τριών Γάλλων εργαζομένων σε μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής, μετά από πέντε μήνες αιχμαλωσίας από την Αλ Κάιντα στην Υεμένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα