Eπιστολη ποσδεπ στην αννα διαμαντοπουλου

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής». Οι καθηγητές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε σημαντικά...
ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία που ακολουθείται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα από αυτά:

- Ποιοι επέλεξαν τους εξωτερικούς αξιολογητές; Πάγια διεθνής πρακτική (π.χ. ERC, που επικαλείται το
υπουργείο) είναι η επιλογή αυτή να γίνεται από θεματικές Επιτροπές Κρίσης (panels) που αποτελούνται από καταξιωμένους επιστήμονες με εμπειρία στην κρίση ερευνητικών προτάσεων. Οι επιτροπές αυτές έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τη συνάφεια του αντικειμένου κάθε πρότασης με την εμπειρογνωμοσύνη των κριτών. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες από τις προτάσεις που πήραν χαμηλή βαθμολογία, τα σχόλια των κριτών που κοινοποιήθηκαν έδειχναν πλημμελή κατανόηση της πρότασης. Σε μια πρόταση τουλάχιστον, ο κριτής παραδέχεται ότι η πρόταση που κρίνει είναι εκτός του επιστημονικού του πεδίου (και τα σχόλιά του το αποδεικνύουν), αλλά παρόλα αυτά τη βαθμολογεί! Σε κάποια άλλη, ο κριτής γράφει excellent team και ο βαθμός είναι 2.5 με άριστα το 4! Επειδή αντίστοιχες καταγγελίες-παρατηρήσεις έχουν έρθει από πολλούς συναδέλφους, πιστεύουμε ότι η επιλογή κριτών έγινε είτε από υπαλλήλους με βάση λέξεις-κλειδιά (keywords) είτε από επιτροπές που δεν είχαν γνώση των αντικειμένων.

- Ποιος ή ποιοι και με ποια μεθοδολογία κατάρτισαν τις τελικές λίστες κατάταξης των προτάσεων; Και εδώ (βλέπε π.χ. ERC) η τελική κατάταξη γίνεται από panels υψηλών προδιαγραφών, που μπορούν να κρίνουν αν κάποιες βαθμολογίες είναι «παραφουσκωμένες» ή πολύ χαμηλές λόγω μη επιστημονικής συνάφειας του κριτή. Αν η κατάταξη έγινε (όπως φαίνεται να έγινε) με φθίνουσα σειρά με βάση τη βαθμολογία των 3 κριτών, αν δηλαδή οι λίστες κατάταξης φτιάχτηκαν απλά με τη χρήση κάποιου προγράμματος (π.χ. του excel), αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και απαράδεκτη πρακτική.

Πάντως, αύριο στις 12 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των καθηγητών Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των Ελλήνων Ερευνητών, αναμένεται να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η ατζέντα από την πλευρά μας περιλαμβάνει όλο το πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων που απασχολούν τον ενιαίο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας και έχουν αναδειχθεί με σειρά αποφάσεων και ανακοινώσεων των θεσμικών οργάνων των Ομοσπονδιών».
Keywords
Τυχαία Θέματα