Σταματα η προσπαθεια να τεθει εκτος νομου το npd...

21:57 20/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Να μην προχωρήσει σε νέα δικαστική προσπάθεια απαγόρευσης του ακροδεξιού και κατηγορούμενου ως νεοναζιστικού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) αποφάσισε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπό το βάρος αμφιβολιών για το ...
κατά πόσο οι δικαστές θα στήριζαν μια ανάλογη πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε, αντιθέτως, ότι θα υποστηρίξει μια ξεχωριστή δήλωση – αίτηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων τα οποία την αποτελούν προς το Συνταγματικό Δικαστήριο, στην οποία εκείνα θα ζητούν να τεθεί το NPD
εκτός νόμου.
Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο μόρφωμα «ρατσιστικό, αντισημιτικό και αναθεωρητικό του Ολοκαυτώματος».
Η απαγόρευση κομμάτων στη Γερμανία είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία, λόγω του ιστορικού προηγούμενου του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και του αυταρχικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.
Προηγούμενη προσπάθεια δικαστικού χτυπήματος κατά του NPD το 2003 είχε αποτύχει, γεγονός το οποίο αποτέλεσε πολιτική ήττα για τη γερμανική κυβέρνηση.
Οργανώσεις και ενώσεις της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία, καθώς και των Γερμανών Εβραίων, έχουν ασκήσει κριτική στην αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ύπαρξη νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων.
«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, όπως αυτός εκπροσωπείται από το NPD, δεν έχει θέση στην κοινωνία μας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Ντίτριχ.
«Διαρκές καθήκον» χαρακτήρισε την πάλη ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ.
Το NPD θεωρείται ότι διαθέτει λιγότερα από 10.000 μέλη.
Διαθέτει βουλευτές σε δύο κοινοβούλια ομόσπονδων κρατιδίων στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, όχι όμως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Κεντρικό σύνθημα στην ιστοσελίδα του κόμματος αποτελεί το «Εργασία, Οικογένεια, Πατρίδα».
Keywords
Τυχαία Θέματα