'' h tροικα περιμενει αμεσα σχεδιο ''

20:55 20/3/2013 - Πηγή: Fimotro
«Η αρχική πρόταση για Κύπρο ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας...
Ειδικότερα, μιλώντας αναφορικά με τις κρίσιμες ώρες της συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και την απόφαση
της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηρίξει το σχέδιο, είπε: «Η Κύπρος αποφάσισε και εμείς στηρίξαμε. Δεν οχυρώνομαι πισω από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν μπορώ να γίνω περισσότερο Κύπριος από τους Κύπριους. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε, όταν ήδη είχαν αποφασίσει;».

Πρόσθεσε δε ότι «η αρχική πρόταση ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο».

Σε αυτό το αδιέξοδο εξήγησε ότι υπήρξε διακοπή για δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις: «Έγινε διαβούλευση με τον κ. Αναστασιάδη για δύο ώρες και καταλήξαμε σε συμβιβαστική πρόταση, στην οποία συμφωνούσε η κυπριακή πλευρά».

Εκτός αυτών, ο υπουργός επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup «δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την Κύπρο, για να τις δούμε», και πρόσθεσε: «Μπορεί η απόφαση του Eurogroup να ήταν λανθασμένη, θα το κρίνει η ιστορία, όμως δεν υπήρχε άλλη πρόταση στο τραπέζι».

Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Ελλάδα πρότεινε να αναλάβει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών με τις εξής προϋποθέσεις: «να γίνει σε δίκαιη τιμή και να μην υπάρξει επίπτωση στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, ό,τι βάλουμε στην αρχή και να τα πάρουμε πίσω». Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τόνισε πως «δεν μπορεί να επεκταθεί το εφάπαξ κούρεμα της Κύπρου σε άλλες χώρες».

Και συνέχισε: «Είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία και αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Μακάρι να μην γίνει τίποτα. Φυσικά, όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα είναι και τα εδώ υποκαταστήματα κλειστά. Δεν μπορούν να είναι επ’ άπειρο κλειστά, υπάρχει «plan b» για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

«Ο λαός και το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο» τόνισε ακόμη ο υπουργός, «αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο Β. Καταψήφιση Σχεδίου Α χωρίς να υπάρχει Σχέδιο Β δημιουργεί προβλήματα».

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, εξήγησε ότι «δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες της Κύπρου. Πρέπει να βρεθεί λύση εντός των επομένων ωρών και όχι ημερών».

Απηύθυνε επίσης δραματική έκκληση, λέγοντας «plan b από την Κυπρο δεν έχω δει. Θα ήθελα να δω εντός των επόμενων ωρών. Δεν θέλω να πω ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο, πρέπει όμως να προτείνει λύση εντός των επόμενων ωρών».

Παράλληλα, συνέστησε «σύνεση και νηφαλιότητα» αναφορικά με τις κρίσιμες εξελίξεις στο κυπριακό ζήτημα, εξηγώντας ότι «οι στιγμές είναι κρίσιμες. Η Κύπρος προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση και η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Κύπρο να παρουσιάσει νέο εναλλακτικό πλάνο».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός κατά την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων είπε «Η Ελλάδα συμπαρίσταται με κάθε τρόπο στην κυπριακή κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Κύπρο. Από το Σάββατο έως σήμερα οργανώσαμε την λύση μεταφοράς των κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα σε ελληνικές τράπεζες και αυτό σήμερα μπορεί να γίνει».

Και πρόσθεσε: «Είμαι συνεχώς σε τηλεφωνικές επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους μου προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυπριακή δημοκρατία να παρουσιάσει νέο εναλλακτικό πλάνο. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει τους δικούς της κανονες που τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να σέβονται».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επιχειρώντας να απαντήσει εάν η Ευρώπη έχει «plan b» για την Κύπρο, περιορίστηκε στην στατιστική λέγοντας ότι «σε αυτό το ερώτημα απάντησε η Ε.Ε στο παρελθόν και στατιστικά ανταποκρίθηκε με επιτυχία και δεν υπήρξαν αδιέξοδα».

Πέραν αυτών ο υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολικά 17 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Πρόσθεσε πως «συμφωνήθηκε το γιουρογκρουπ και το IMF να δώσουν 10 δισ. ευρώ και η συμβολή της Κύπρου να είναι 7 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αποτέλεσε και το μεγαλύτερο πρόβλημα και μετά από πολύωρες συσκέψεις αποφασίστηκε το μέτρο με τους δασμούς στις καταθέσεις. Απόφαση που έγινε δεκτή από την Κύπρο» ενώ τόνισε πως «Προηγούμενες προτάσεις μεταξύ των οποίων και το αφορολόγητο για ποσά κάτων των 100 χιλ. ευρώ δεν έγιναν δεκτές».

Επισήμανε ότι κατά την διάρκεια του επεισοδιακού γιούρογκρουπ «Η Ελλάδα μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο και ότι θα συμβάλει με την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα εφόσον δεν επιβαρύνεται το Δημόσιο Χρέος. Ηδη ελληνικές τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον» και σημείωσε «Σχετικά με το ζήτημα εξεύρεσης πόρων 7 δισ. ευρώ η Ελλάδα ταχθηκε ανοικτά στο να βρει η Κύπρος τον τρόπο εξεύρεσης των χρημάτων. Γι αυτό συγκλήθηκε νέο γιουρογκρουπ με τηλεδιάσκεψη και δόθηκε η ευελιξία στην Κύπρο να διαμορφώσει τους δασμούς ακόμα και να μείνουν αφορολόγητα τα ποσά κάτω των 100 χιλ ευρώ. Από όλες τις αναλύσεις το χρέος της Κυπρου δεν είναι βιώσιμο με δανεισμό άνω των 10 δισ. ευρώ τα 7 δισ. που λείπανε έπρεπε να είναι μη δανειακοί πόροι».

Πέραν αυτών ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Τα όποια προβλήματα προκύψουν σχετίζονται με την παρουσία των κυπριακών τραπεζών και γι όσο δεν βρίσκεται λύση».

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας ανταπάντησε στην επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Βλέπω πολλά κροκοδείλια δάκρυα, αν και το κόμμα σας ήταν το πρώτο που πρότεινε κάτι τέτοιο. Βουλευτής το άκουσα και το είδα με τα μάτια μου να μιλά σε τηλεοπτική εκπομπή και να προτείνει κούρεμα καταθέσεων από 20.000 ευρώ και πάνω. Και τώρα εσείς μου λέτε για εσχάτη προδοσία και παραίτηση».

Πέραν αυτών, εξήγησε ότι η όποια συμμετοχή ρωσικών τραπεζών ή της Εκκλησίας της Κύπρου δεν μπορεί να είναι με τη μορφή του δανείου, αλλά «είτε ως μετοχές των τραπεζών είτε ως δωρεά προς το κράτος».

Αναφορικά με τις αποφάσεις της Ε.Ε. των τελευταίων ετών είπε: «Δόγμα ήταν και το κούρεμα ευρωπαϊκών ομολόγων και όμως στην δική μας περίπτωση κουρεύτηκαν. Είπαν ότι ήταν μοναδική περίπτωση το ίδιο λένε και για την Κύπρο ας ελπίσουμε ότι είναι έτσι» και σημείωσε «Δεν μπορεί η ΟΝΕ να ευδοκιμήσει εάν δεν προχωρήσουμε σε μια ΟΝΕ πιο ομόσπονδης μορφής που σημαίνει κοινά ομόλογα, ανακαιφαλαιοποίηση τραπεζών κ.α».

Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα