''ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ'' ΤΟ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

00:31 17/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Σε μία δήλωση φαίνεται ότι είναι στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα που συζητείται απόψε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.Αποφάσεις στο Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν, καθώς οι υπουργοί αναμένουν...
την αξιολόγηση των ελεγκτών της Τρόικας για τη –μηδενική – πρόοδο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.
Ωστόσο, το Eurogroup πιθανότατα θα προβεί απόψε σε δήλωση για την Ελλάδα και μέσω αυτής θα διευκρινίζονται
τα επόμενα βήματα με πιθανή αναφορά στη χορήγηση νέας βοήθειας, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις προς το «BBC» ανέφερε ότι «αυτό που σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση (αύξηση) της σημερινής βοήθειας (110 δισ. ευρώ) σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο». Αλλά η διατύπωση της δήλωσης θα έχει μεγάλη σημασία για το κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις η χώρα μας θα λάβει νέα βοήθεια.
Είναι σαφές ότι το κλίμα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα παραπέμπει στην ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων, προκειμένου όχι μόνο η Ελλάδα να πάρει νέα βοήθεια αλλά και αν χορηγηθεί ακόμη και αυτή η Πέμπτη δόση, η καταβολή της οποίας θα πάει πιο πίσω και δεν θα γίνει – αν γίνει – εντός του Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble τονίζει ότι δεν αναμένεται να ληφθεί σήμερα απόφαση για την παροχή περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς της Ελλάδα, ενώ ο Βέλγος ομόλογός του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί βοήθεια χωρίς να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jan Kees de Jager, από την πλευρά του, δηλώνει διστακτικός να αναφερθεί δημοσίως στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τονίζει ότι πριν η Ελλάδα δεχτεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας.
Από την πλευρά του, ο κ. Πέερ Στάϊνμπρικ, που θήτευσε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μέχρι το 2009, ζήτησε σήμερα να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό εξωτερικό χρέος και να αποδεχθούν κάποιοι πιστωτές να ζημιωθούν.
Συμμετέχοντας σε ένα πάνελ ομιλητών στο πανεπιστήμιο του Ααχαεν, ο σοσιαλδημοκράτης Στάϊνμπρικ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει με κάποιον άλλον τρόπο να λύσει το πρόβλημα του εξωτερικού της χρέους.
Αναφέρθηκε σε μία "ήπια" αναδιάρθρωση του ώριμου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας και στη μείωση των επιτοκίων του, αλλά και στην προοπτική κάποιοι πιστωτές να ζημιωθούν...
Keywords
Τυχαία Θέματα