Σημερα ορκιζεται ο προεδρος του ιραν...

13:26 3/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ορκομωσία του νέου, μετριοπαθή προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί σε τελετή παρόντος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ... Ο Ροχανί, που εξελέγη νέος πρόεδρος στην αναμέτρηση της 14ης Ιουνίου με 51%, θα διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου η οκταετία στο πηδάλιο της χώρας σημαδεύθηκε από μία σειρά σοβαρών εντάσεων με τη Δύση, ιδίως σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο
πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο νέος πρόεδρος έχει διακυρήξει πως θα επιδιώξει «μία εποικοδομητική συνεννόηση με τον κόσμο», ιδίως για να διευθετηθεί το ζήτημα των πυρηνικών και να επιτύχει με αυτόν τον τρόπο μία σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της χώρας.
Η τελετή, η οποία θα ξεκινήσει στις 17.00 τοπική ώρα (15.30, ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, παρουσία των ανώτατων αξιωματούχων της χώρας.
Αύριο ο Ροχανί θα δώσει όρκο και ενώπιον του Κοινοβουλίου σε νέα τελετή, στην οποία για πρώτη φορά το Ιράν έχει προσκαλέσει ξένους ηγέτες.
Αρκετοί αρχηγοί κρατών από τις χώρες της περιοχής θα παραστούν, ενώ αναμένεται επίσης και ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν εν ονόματι των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.
Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Ροχανί είχε υποσχεθεί ακόμη μεγαλύτερη «διαφάνεια» όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, θέλοντας να δώσει πειστήρια για τις φιλειρηνικές του θέσεις, απορρίπτοντας όμως κάθε ενδεχόμενο να διακόψει το Ιράν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα