Απορριπτει η μοσχα τις αμερικανικες επικρισεις σχετικα με την υποθεση σνοουντεν...

12:31 3/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος απέρριψε την Παρασκευή τις έντονες επικρίσεις των ΗΠΑ για την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει προσωρινό πολιτικό άσυλο στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής ...
Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, επέρριψε την ευθύνη για την υπόθεση στις ΗΠΑ.
«Αποκλείοντας όλους τις δρόμους διαφυγής, οι ΗΠΑ
δεν άφησαν επιλογή στην Μόσχα», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Πρώην πράκτορας ετών 30 ζητεί εργασία στη Ρωσία Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ, είχε την Παρασκευή συνομιλίες με τον διπλωματικό σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, για το «νέο καθεστώς» του κ. Σνόουντεν. «Ο κ. Μακφόλ και ο κ. Ουσάκοφ συζήτησαν για την μείωση των πυρηνικών όπλων, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, για την Συρία, το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το νέο καθεστώς του κ. Σνόουντεν», ανακοίνωσε η πρεσβεία μέσω Twitter.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε βαθιά απογοήτευση για την απόφαση της Μόσχας να χορηγήσει άσυλο στον κ. Σνόουντεν, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, και ο εκπρόσωπός του, Τζέι Κάρνεϊ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το αν θα πραγματοποιηθεί τελικώς μια διμερής σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ, η οποία προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Μόσχα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο 30χρονος Αμερικανός φυγάς κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και η Ουάσινγκτον ζητεί την έκδοσή του.
Σε μυστική τοποθεσία ο Σνόουντεν Όλα πάνε καλά όσον αφορά στον κ. Σνόουντεν, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος δικηγόρος του, Ανατόλι Κουτσερένα. «Έχει ήδη αποφασίσει που θα πάει να ζήσει, όλα πάνε καλά», σημείωσε ο Ανατόλι Κουτσέρενα, σε δηλώσεις που έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Επίσκεψη – αστραπή του Κέρι στη Βιέννη
Μια μυστική επίσκεψη-αστραπή που πιθανόν να συνδέεται με την υπόθεση Σνόουντεν έκανε εξάλλου την Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Βιέννης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μετέδωσε η δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία.
Τον ενδιάμεσο σταθμό στη Βιέννη κατά την πτήση του από το Πακιστάν προς Λονδίνο του ΥΠΕΞ Κέρι επιβεβαίωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αυστρία. Ο Τζον Κέρι, ανέφερε, αναχώρησε ήδη από την αυστριακή πρωτεύουσα.
Παρατηρητές εικάζουν ότι στο αεροδρόμιο της Βιέννης διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης για το ζήτημα Σνόουντεν.
Πριν από ακριβώς ένα μήνα, το αεροδρόμιο Σβέχατ της Βιέννης είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, σε σχέση με την ίδια υπόθεση, καθώς εκεί έγινε η αναγκαστική στάση και καθήλωση του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας, 'Εβο Μοράλες, επί 13 ώρες, έπειτα από το κλείσιμο του εναέριου χώρου διαφόρων χωρών, λόγω των υποψιών των ΗΠΑ ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ο κ. Σνόουντεν.
Στο ίδιο αεροδρόμιο είχε πραγματοποιηθεί πριν από τρία χρόνια, στις αρχές Ιουλίου του 2010, και η μεγαλύτερη ανταλλαγή κατασκόπων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες, επαναφέροντας στη μνήμη την παλιά φήμη της Βιέννης ως «πρωτεύουσας των κατασκόπων» σε παγκόσμια κλίμακα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα