Σημερα δινει ο ντραγκι σημα για ρευστοτητα στις τραπεζες

09:54 16/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Μέρα μέρα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις τράπεζες. Παράταση της τραπεζικής αργίας αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα 16 Ιουλίου, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι τραπεζικές εργασίες...
που επιτρέπονται με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ. Ειδικότερα στα υποκαταστήματα των τραπεζών
που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, και οι εξής πράξεις:
α. Η καταβολή ποσού 120 ευρώ στους συνταξιούχους στους οποίους δεν έχει καταβληθεί.
β. Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, καθώς και οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.
γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω πράξεις θα πραγματοποιούνται και μετά την 16η Ιουλίου.
Επίσης, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση παράτασης της τραπεζικής αργίας λαμβάνει υπόψη της το γεγονός πως σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ELA υπό προϋποθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες φαίνεται ότι πρέπει να τρέξουν άμεσα τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα, ώστε να μειώσουν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Οπως είναι γνωστό η συμφωνία με τους εταίρους συμπεριλαμβάνει το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Πολύ σύντομα οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεστ προσομοίωσης προκειμένου να καταγραφούν οι κεφαλαιακές τους απώλειες.
Προκειμένου οι ανάγκες να μειωθούν οι τράπεζες αναμένεται να τρέξουν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στο non core business αλλά και θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Τα assets αυτά θα βοηθήσουν να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Στις θυγατρικές των βαλκανικών χωρών, μέρος των καταθέσεών τους προέρχεται από θυγατρικές ελληνικών επιχειρήσεων και ο κίνδυνος των εκροών λόγω ανησυχίας για τις εξελίξεις στις μητρικές ήταν και παραμένει μεγάλος.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη Finansbank, χθες η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας αποφάσισε να αποσύρει την αίτηση για τη διαδικασία προσφοράς μετοχών της Finansbank, λόγω αναβολής της σχετικής διαδικασίας. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει, από κοινού με τη Finansbank, να εργάζεται για την επανεκκίνηση της διαδικασίας αυτής, για την οποία θα υποβληθεί νέα αίτηση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς και υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων. H ETE θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη. Με δεδομένο πως η Finansbank διαθέτει κυρίως τουρκικές καταθέσεις, δεν αντιμετωπίζει τόσο άμεσο πρόβλημα. Ομως, η Εθνική Τράπεζα, όπως καθίσταται φανερό και από την ανακοίνωση, θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της σχετικά με την τουρκική θυγατρική της.
Keywords
Αναζητήσεις
η εθνικη τραπεζα καταβαλλει σημερα 16-7-2015 τα 120 ευρω στους συνταξιουχους που δεν εχουν καρτα?
Τυχαία Θέματα