Ολα τα σεναρια για τα χρηματα που θα χρειαστουν οι τραπεζες

09:52 16/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Διαφορετική εικόνα εμφανίζουν οι διεθνείς οίκοι σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση που μπορεί να χρειαστεί θα είναι της τάξεως των 7 - 20 δισ. ευρώ, με...
το μέσο ποσό να εκτιμάται στα 13 δισ. ευρώ. Το ευρύ φάσμα στο ποσό που υπολογίζει η Goldman Sachs εξηγείται από την αβεβαιότητα
που επικρατεί.
Οι παραδοχές για να προκύψουν τα παραπάνω μεγέθη βασίζονται στα εξής:
Στο βασικό της σενάριο η αμερικανική τράπεζα υποθέτει ότι η επιλεξιμότητα των υφιστάμενων πιστώσεων του αναβαλλόμενου φόρου (DTC), που είναι περίπου 13 δισ., δεν θα αμφισβητηθεί.
Οι απώλειες δανείων υπολογίζονται στα 23 δισ. ευρώ, με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως 45%.
Η ζημιά σε τίτλους και επενδύσεις θα είναι σχετικά μέτρια.
Η αναβαλλόμενη φορολογία μπορεί να είναι ευάλωτη.
Τα προ προβλέψεων κέρδη των τραπεζών είναι πιθανό να βρεθούν υπό πίεση
Η ικανότητα να αναλάβουν νέες δράσεις είναι περιορισμένη.
Η πιθανότητα του Bail-in περιορίζεται.
Αλλη άποψη εκφράζει η Morgan Stanley.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η νέα συμφωνία για την Ελλάδα με τους πιστωτές της περιλαμβάνει 10 - 25 δισ. ευρώ για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Στην ανάλυσή της, βάσει των υποθέσεων των stress tests του 2014, οι ανάγκες που προκύπτουν ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ, με τις πρόσθετες προβλέψεις στα 14 δισ., δεδομένου ότι η μη εξυπηρετούμενη έκθεση έχει διαμορφωθεί στο 43% των δανείων. Η M.S. υποθέτει ότι οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργούν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από το 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της M.S., η Alpha Bank για δείκτες βασικής κεφαλαιακής επάρκειας CET1 από 5,5% έως 10% δεν θα χρειαστεί extra κεφάλαια.
Για την Πειραιώς και την Εθνική η εικόνα είναι παρόμοια, δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια για δείκτη CEΤ1 στο 5,5%, για CET1 8% χρειάζονται 146 εκατ. και 206 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για CET1 10% τα ποσά ανέρχονται σε 1,365 δισ. και 1,338 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Για τη Eurobank, με όριο στον δείκτη CET1 το 5,5% χρειάζεται 192 εκατ. ευρώ, για CET1 8% 1,162 δισ. ευρώ και για CET1 10% 1,939 δισ. ευρώ.
Η Morgan Stanley εξακολουθεί να θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ αποτελεί, πάντως, κίνδυνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα