ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

19:47 30/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, απέσυρε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει για τη συμμετοχή του κόμματος του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και ζήτησε από την κυβέρνηση...
του Νίκολα Γκρούεφσκι να κινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη τους. Ο κ. Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι
ότι αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την διασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, όμως, παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, το SDSM αποφάσισε να αποσύρει τις προϋποθέσεις που είχε θέσει και θα συμμετάσχει στις εκλογές.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, το SDSM δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Βουλή από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «για απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».
Τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι θέτει συνεχώς ανέφικτους όρους και προϋποθέσεις για να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Στη Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη, το τελευταίο διάστημα, διαδικασία για τροποποιήσεις της εκλογικής νομοθεσίας, για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και για την εκλογή νέου προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής.
Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας, αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα (αν και πολλές φορές η αξιοπιστία τους ελέγχεται), το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές, όμως με μικρότερο ποσοστό από αυτό που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.
Keywords
Τυχαία Θέματα