''σε καλο δρομο το προγραμμα της κυπρου''...

16:37 3/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Η Κύπρος εφαρμόζει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενα βάσει του προγράμματος στήριξής της και θα λάβει την επόμενη δάση του δανείου της όπως... προβλέπεται, αναφέρεται σε προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου —της διεθνούς τρόικας των πιστωτών— επισκέφθηκε την Κύπρο
το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου για να αξιολογήσει την πρόοδο της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο πεδίο της ανάταξης των δημοσιονομικών της.
Το κλιμάκιο «συμπέρανε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.
Η έκθεση της Κομισιόν, που πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, αναμένεται να προτείνει να εκταμιευθεί η ύψους 1,5 δισ. ευρώ επόμενη δόση του δανείου της Κύπρου.
Το ποσό αυτό πάντως δεν θα χορηγηθεί σε μετρητά αλλά υπό μορφή αξιόγραφων, που θα χρησιμοποιηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου εξαιρουμένης της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, και της Τράπεζας Κύπρου, η οποία βρίσκεται σε χωριστό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.
Το ΔΝΤ πρόκειται να αποδεσμεύσει χωριστά τα 86 εκατ. ευρώ που του αναλογούν από το ποσό της επόμενης δόσης.
«Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να σταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σταδιακά χαλάρωσαν τους περιορισμούς όσον αφορά τις καταθέσεις και τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, δεν έχουν υπάρξει ως τώρα αλλαγές στις βασικές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις βάσει των οποίων το κυπριακό χρέος θα αυξηθεί στο 127% του ΑΕΠ το 2015 και θα μειωθεί στο 123% του ΑΕΠ το 2016.
Πηγή: Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα