Σε εξελιξη διαβουλευσεις για κυβερνηση μοντι

Μερικές ώρες ζωής φαίνεται ότι έχουν απομείνει στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς η Βουλή ετοιμάζεται το απόγευμα του Σαββάτου να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας κατόπιν των γαλλογερμανικών απαιτήσεων για την αποκατάσταση της...
(κλονισμένης) εμπιστοσύνης των αγορών στην Ιταλία· λίγο αργότερα προγραμματίζεται υπουργικό συμβούλιο, πιθανόν το τελευταίο της θητείας του ιταλού πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, τεχνοκράτη και ισόβιο
γερουσιαστή πλέον.

Αν δεν υπάρξουν θεαματικές εκπλήξεις, κατά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) μετά και την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συγκαλέσει το υπουργικό Συμβούλιο του και, ακολούθως, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, το Κυρηνάλιο, για να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι και δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση να παρουσιαστεί μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, δηλαδή την Κυριακή.

Θέτει όρους για στήριξη

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Μόντι συνομίλησε επί δίωρο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με βασικό θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ατζέντα της νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να συνθέσει, όπως και η ταυτότητα των υπουργών της. Νωρίτερα, ο Μόντι είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μόντι επιθυμεί να συνεργαστεί με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο Καβαλιέρε φέρεται αποφασισμένος να του ζητήσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος, τουλάχιστον ο Τζάνι Λέτα, ο σημερινός υπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης.

Oπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα, αυτό που δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη είναι αν ο Μόντι θα μπορέσει, πράγματι, να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής. Τα εμπόδια προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της κεντροδεξιάς όπου κυριαρχεί το κυβερνών Pdl καθώς, από την πλευρά της, όλη η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, με επίσημες δηλώσεις της, στηρίζει την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι.

Πολλοί συνεργάτες και βουλευτές του Καβαλιέρε δεν έδειχναν πρόθυμοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό τον Μόντι. Ενδεικτική του όλου κλίματος ήταν η δήλωση του υπουργού Αμυνας, πρώην μέλους του ακροδεξιού κόμματος «Κοινωνικό Κίνημα», Ινιάτσιο Λα Ρούσα που επισήμανε ότι «με τον Μόντι κινδυνεύει να γίνεται αυτό που συμβαίνει και στο Βατικανό: πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα κονκλάβια, ως οι επικρατέστεροι υποψήφιοι νέοι πάπες, και, όταν όλα τελειώνουν και εξέρχονται από την Καπέλλα Σιξτίνα, παραμένουν καρδινάλιοι».

Η Λέγκα του Βορρά, επιμένει ότι η καταλληλότερη λύση είναι εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πάντως μετά από αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες, ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας» δείχνει τώρα διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου.

Θέτει όμως και τους όρους του όπως
Keywords
Τυχαία Θέματα