Σε επιπεδα ρεκορ η καταναλωση ρευματος λογω του καυσωνα

11:45 31/7/2015 - Πηγή: Fimotro
H αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της χρήσης κλιματιστικών, σε συνδυασμό με τα capital controls στις τράπεζες ανέβασαν στο φουλ την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής...
ενέργειας, με μεγάλο μέρος των έξτρα αναγκών να καλύπτονται από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκαν
δραστικά.
Με το θερμόμετρο χθες να ανεβαίνει στους 41 βαθμούς Κελσίου, ο ΑΔΜΗΕ ανέμενε την κατανάλωση ρεύματος να φθάσει στα 9.732 MW, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της Τετάρτης των 9.674 MW.
Παρότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν τον καύσωνα, όταν η κατανάλωση κυμαινόταν στα 5.500-6.500 MW οι εισαγωγές κάλυπταν περίπου το 25% της ζήτησης, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές να πέσουν κάτω από το 10% και μάλιστα σε μία περίοδο που η κατανάλωση ρεύματος είναι σχεδόν διπλάσια.
Χθες οι εισαγωγές κάλυψαν το 8,8% της ζήτησης, με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να διατηρούν την παραγωγή τους στα επίπεδα της προηγούμενης ημέρας των 3.496 MW και όλες τις μονάδες φυσικού αερίου, πέντε της ΔΕΗ και πέντε των ιδιωτικών εταιρειών Elpedison, Protergia, Ήρων και Korinthos Power να είναι ενταγμένες στο σύστημα.
Καθοριστικός ήταν βέβαια και ο ρόλος των ΑΠΕ, κυρίως των φωτοβολταϊκών με διαθέσιμη ισχύ 2.000 MW, τις ώρες ακριβώς που τις χρειάζεται το σύστημα, όταν η θερμοκρασία κτυπά κόκκινο και τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ. Αμέσως μετά όμως, όταν δύει η ήλιος, είναι οι μονάδες φυσικού αερίου που παίρνουν τη σκυτάλη, χάρη στην ευελιξία που διαθέτουν.
Εισαγωγές
Στους υπόλοιπους πάντως τομείς, τη βιομηχανία, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα γραφεία η ζήτηση έχει υποχωρήσει σημαντικά λόγω της κρίσης. Η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουλίου και ως χθες Πέμπτη 30 Ιουλίου ανέβαινε αλματωδώς. Μετά την εφαρμογή των capital controls που περιόρισαν δραστικά τις εισαγωγές, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια ίσως θα ήταν εξαιρετικά προβληματική χωρίς τις μονάδες φυσικού αερίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα