Σχεδιο για επιμηκυνση χωρις νεα χρηματοδοτηση

10:12 23/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Την αναβολή της εξόφλησης των δανείων στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχεδιάζει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να διεκδικήσει η κυβέρνηση από την τρόικα προκειμένου να αποφύγει το αίτημα της νέας χρηματοδότησης, το...
οποίο δύσκολα θα περνούσε από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Γι' αυτό
και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ», απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα θέλει παράταση του Μνημονίου, ότι «δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σκοπεύει να διεκδικήσει οπωσδήποτε διετή παράταση του Μνημονίου, έως το 2016, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο. Αναζητεί όμως τρόπο ώστε να μη συνοδεύεται από αίτημα για άμεση νέα χρηματοδότηση.

Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ. Ενας τέτοιος τρόπος είναι η αναβολή της εξόφλησης των δανείων που λήγουν τη διετία 2015-2016 ή και αργότερα. Σύμφωνα με ένα σχέδιο του πρωθυπουργικού οικονομικού συμβούλου Ιωάννη Μουρμούρα που είχε διαρρεύσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» την περασμένη εβδομάδα, η αναβολή θα μπορούσε να είναι έως το 2020. «Η λύση είναι αυτή και είναι σωστή», σχολίαζε χθες έμπειρος, διακεκριμένος οικονομολόγος.
Ενας άλλος τρόπος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του οικονομικού επιτελείου, είναι η χρηματοδότηση απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντί των κρατών (όπως θα γίνει στην περίπτωση της Ισπανίας για τη χρηματοδότηση των τραπεζών της). Τέλος, ένας τρίτος τρόπος που έχει συζητηθεί και από ξένους παράγοντες είναι το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος των δανείων κρατών και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θίγει καθόλου καθώς φοβάται ότι θα αποτελέσει κόκκινο πανί. «Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν μια λύση», έλεγε ο ίδιος οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας ανόητη πολιτική το να κλείνει κανείς τα μάτια του στην πραγματικότητα.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ. Κατά τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ έχει υπολογίσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η χώρα θα χρειαστεί ούτως ή άλλως 13 - 14 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης, ακόμη και χωρίς παράταση του Μνημονίου, για να εξοφλήσει υποχρεώσεις της. Θεωρητικά, αυτά τα χρήματα προβλεπόταν ότι θα τα πάρει από τις αγορές, κάτι που θεωρείται όμως υπερβολικά αισιόδοξο.
Επιπλέον, αν δοθεί παράταση στο Μνημόνιο, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν άλλα 15 δισ. ευρώ για τα ελλείμματα. Ετσι, συνολικά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της διετίας ανεβαίνουν στα 28 - 30 δισ. ευρώ αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, αναφέρει ότι αν μας δοθεί η ανάσα της διετίας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι υψηλότερος και οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα συρρικνωθούν και δεν θα φτάσουν σε αυτό το ύψος.
Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του είναι να προχωρήσει βήμα βήμα, συμφωνώντας πρώτα στο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ και αφήνοντας για μετά τις όποιες διεκδικήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα