ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: "ΑΣ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ"

13:17 21/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Καθώς συνεχίζεται ο «ακήρυχτος πόλεμος» εις βάρος της Ελλάδας με φήμες που τροφοδοτούνται καθημερινά για το θέμα της αναδιάρθρωσης, η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη διεμήνυσε σε όλους να ξεχάσουν το «κούρεμα» των ομολόγων. Μιλώντας στον... Real Fm, o κ. Σαχινίδης τόνισε: «Αυτή η επιλογή μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα
από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει. Αρκεί να σας πω ότι οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έκριναν στο παρελθόν ως μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους πάνω στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
» Επομένως εμείς τι θα επιχειρήσουμε να κάνουμε; Να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, περιορίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων; Και όταν τα ασφαλιστικά ταμεία έρθουν αντιμέτωπα με τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η απομείωση των επενδύσεών τους, ποιος θα’ ρθει να τα καλύψει; Δεν θα έρθει πάλι το Κράτος; Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα μειώσουμε την αξία και μετά θα πούμε 'ελάτε τώρα να σας ξαναδώσουμε χρήματα;'»
Τώρα και δημοσκοπήσεις
Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το Reuters, παρά τις διαψεύσεις από την Αθήναδημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters η οποία διεξήχθη τη Μ.Εβδομάδα έδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα «θα πρέπει» να αναδιαρθρώσει το χρέος της.Σχεδόν οι μισοί, οι 24 από τους 45, δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από 6 έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.
Λύση η επιμήκυνση
«Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω 'κουρέματος' ομολόγων κινδυνεύει να διαδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα αποφύγουν κάτι τέτοιο» δήλωσε ο συνεργαζόμενος με την Bankhaus Lampe οικονομολόγος, Αλεξάντρ Κρίγκερ.Οι ίδιοι οικονομολόγοι τονίζουν ότι πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη «προτιμώμενη» επιλογή.
Keywords
Τυχαία Θέματα