Ψηφος εμπιστοσυνης στη λιτοτητα της κυβερνησης μοντι

Με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ζήτησε και έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας στο πακέτο των... μέτρων λιτότητας ύψους 33 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την οριστική έγκριση του σχεδίου λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι και προβλέπει περικοπές 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό με στόχο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού ως το 2013.
«Οι φόροι δυστυχώς ήταν αναγκαίοι, αλλά η
Ιταλία τώρα μπορεί να πηγαίνει στην Ευρώπη με το κεφάλι ψηλά» είχε δηλώσει ο Μάριο Μόντι μιλώντας στη Γερουσία πριν την ψηφοφορία.
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας επισήμανε ότι πλέον η ανάπτυξη θα είναι η κύρια κατευθυντήρια γραμμή της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία».
Οι γερουσιαστές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία (257 ψήφοι υπέρ) το νομοθέτημα, που είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή την 16η Δεκεμβρίου. Καταψήφισαν μόνο οι 41 γερουσιαστές της Λέγκας του Βορρά και της Ιταλίας των Αξιών του Αντόνιο ντι Πιέτρο. Ο τρόπος με τον οποίο επελέγη να ολοκληρωθεί η έγκριση των μέτρων είναι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές και να διασφαλιστεί ότι το πακέτο, ύψους 33 δισ. ευρώ θα έχει ψηφιστεί έως τα Χριστούγεννα.
Με ψήφο εμπιστοσύνης πέρασε η ιταλική κυβέρνηση το πακέτο των μέτρων και από την κάτω Βουλή την περασμένη εβδομάδα.
Η μέθοδος της ψήφου εμπιστοσύνης επιτρέπει στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση των τεχνοκρατών να υπερψηφίσουν τα μέτρα, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με αυτά, επικαλούμενα την ευθύνη που έχουν έναντι της χώρας, για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Keywords
Τυχαία Θέματα