''προθυμες για επενδυδεις οι γερμανικες επιχειρησεισ''...

Αισιόδοξες όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, λόγω των θετικών προοπτικών της γερμανικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις της χώρας αποβλέπουν...
σε γενναία αύξηση της επενδυτικής τους δραστηριότητας, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Γερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, DIHK.
Ο πρόεδρος του DIHK, Μάρτιν Βάνσλεμπεν, παρουσίασε χθες στο Βερολίνο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη σε 28.000 επιχειρήσεις, και η οποία δείχνει ότι το 83% των επιχειρήσεων προτίθενται είτε να αυξήσουν τις επενδύσεις,
είτε να παραμείνουν στα επίπεδα της τρέχουσας χρονιάς.
«Αν δεν υπήρχε η ανασφάλεια που προκαλούν η κυβερνητική οικονομική πολιτική, αλλά και οι τιμές της ενέργειας, τότε η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και το 2% το 2014. Με άλλα λόγια πολλά είναι στο χέρι των πολιτικών. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αν περιοριστούν κάποια ρίσκα», δήλωσε ο Βάνσλεμπεν.
Κατά ενός κατώτατου μισθού
H πλειονότητα των μελών του Επιμελητηρίου απορρίπτει τη θεσμοθέτηση ενιαίου κατώτατου μισθού στη Γερμανία. Αν όμως δεν αποφευχθεί, τότε τουλάχιστον θα πρέπει να εισαχθεί χωρίς να απειληθούν θέσεις εργασίας, πιστεύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
«Σε περίπτωση που εισαχθεί από τη μια μέρα στην άλλη κατώτατος μισθός, τότε απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Περισσότερη δικαιοσύνη δεν υπάρχει όταν λέμε σε ανθρώπους χωρίς καλή επαγγελματική κατάρτιση, αν είχατε δουλειά τότε ο μισθός σας θα ήταν δίκαιος. Τη γνώμη μας την ξέρετε. Είναι καλύτερο να έχεις δουλειά από το να μην έχεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο αναμένει τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας το 2014. To 16% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν προσλήψεις, ενώ μόνο το 12% προγραμματίζει μείωση προσωπικού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανεργία θα μειωθεί κατά 50.000 και θα πέσει κάτω από το 3%.
Εν τω μεταξύ, η δημοσκόπηση του Επιμελητηρίου δείχνει ότι φέτος πολύ περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με παλαιότερα αποδίδουν την ευθύνη για το ύψος της ανεργίας στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Μία στις τρεις επιχειρήσεις στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η έλλειψη κατάλληλου προσωπικού θα έχει για εκείνες αρνητικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό αναζητούν εναγωνίως καλά εκπαιδευμένους άνδρες και γυναίκες.
Ανάπτυξη «βλέπει» η Bundesbank
Την ίδια ώρα, θετικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και στην μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) λόγω της αυξημένης ζήτησης, αλλά και του θετικού κλίματος που παρατηρείται στον βιομηχανικό τομέα.
Η έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στην Φρανκφούρτη κάνει λόγο για ένα γενικότερα θετικό καταναλωτικό κλίμα και διαπιστώνει αυξημένη προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν σημαντικά ποσά.
Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα