''προσωρινη η αρνητικη εικονα των αγορων για την ελληνικη οικονομια''...

Επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει η Citi στις ελληνικές τράπεζες εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας...
απέναντι στα ρίσκα που αποτιμά η αγορά.

Με βάση τα αποτελέσματα του αναβαλλόμενου φόρου και τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αυξήσουν οριακά τα περιθώρια ασφαλείας για κεφαλαιακή επάρκεια μέχρι το 2016.

Οι
σημερινές αποτιμήσεις εκφράζουν ένα υψηλό κόστος κεφαλαίων της τάξης του 14% - 15% και 3% ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι η απόδοση του δεκαετούς είναι στο 8% οι αποτιμήσεις αυτές έχουν βάση.

Καθώς όμως αναμένεται και οι ενέργειες της ΕΚΤ να μειώσουν τα spreads στην περιφέρεια, οι σημερινές αποτιμήσεις εκτιμούνται και ως υπερβολικά χαμηλές.

Η αρνητική εικόνα των αγορών για την Ελλάδα είναι προσωρινή, με τα υψηλά spreads για τα ελληνικά ομόλογα να μην προκαλούν ζημιά στην οικονομία και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Το γ' τρίμηνο του 2014 έδειξε βελτίωση στην τάση για τα κόκκινα δάνεια και το κόστος χρηματοδότησης, που αναμένεται να συνεχίσουν τη βελτίωση και στο δ' τρίμηνο. Πολύ θετική ταν και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Η Citi αναμένει, ότι η ΕΚΤ με το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης θα δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έτσι θα αποφύγουν ένα υψηλό κόστος κεφαλαίου, ανάλογο με αυτό που έχουν οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.

Η υψηλή όμως διακυμανσιμότητα των μετοχών είναι ένα αρνητικό στοιχείο. Για το λόγο αυτό η Citi προχωρά σε αποτίμηση των μετοχών με δείκτη κόστους κεφαλαίου ( cost of equity) με 12% έναντι του 11% που ήταν πριν.

Δίνει τιμές στόχους για την Alpha €0,65 με ένδειξη Buy, για την Πειραιώς €1,45 με ένδειξη Buy, για Εθνική €2,75 με ένδειξη Buy και για τη Eurobank €0,30 με ένδειξη Buy - Hold.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο γ' τρίμηνο είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη σε βάση τριμήνου προς τρίμηνο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η αύξηση στον ένατο μήνα πωλήσεων αυτοκινήτου κατά 26%, η δεύτερη υψηλότερη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Keywords
Τυχαία Θέματα