Προειδοποιει για υφεση ο κεντρικος τραπεζιτης της κυπρου

11:34 5/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Η κυπριακή οικονομία δείχνει έντονα σημάδια ύφεσης, ανέφερε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Αθανάσιος Ορφανίδης, προτρέποντας την κυβέρνηση να επεξεργαστεί σχέδιο επιπλέον μέτρων λιτότητας. Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για το γεγονός... ότι έχουν ήδη γίνει βήματα από τον πολιτικό κόσμο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ωστόσο, τα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστών. Σήμερα συσκέπτονται τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Κύπρου
-Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ), δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΔΥ) και Παγκύπρια Οοσπονδίας Εργατών (ΠΕΟ)- προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν. Η ΣΕΚ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κ. Καζαμίας, υποσχέθηκε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δίκαιη κατανομή των βαρών. Ο Κύπριος τπουργός θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Κομισιόν, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πακέτο λιτότητας.Τα μέτραΗ κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα αποφάσισαν:Πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για δύο χρόνια.Έκτακτη εισφορά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις κλίμακες και τα ποσοστά που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους για δύο χρόνια.Αύξηση του συντελεστή του φόρου της λογιζόμενης διανομής κερδών από 17% σε 20%.Αναθεώρηση της φορολογίας που αφορά τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας και την ενοποίηση όλων των σχετικών φορολογιών."Μαχαίρι" 200 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές παροχές.Αύξηση του ΦΠΑ από το 15% στο 17%.Επανεξέταση επιδομάτων που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι στο Δημόσιο.Φορολόγηση ως μέρισμα των αναλήψεων και των δανείων που αποσύρουν από εταιρείες οι διευθυντές τους ή μέλη των οικογενειών τους, και απαγόρευση αφαίρεσης μισθών για τους οποίους παράτυπα δεν καταβλήθηκαν εισφορέςΕγγυοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα