''πρεπει να δουμε την κριση ως ευκαιρια''...

11:02 4/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Tους βασικούς πυλώνες του ολοκληρωμένου σχέδιου αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας...
στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας».
«Αρκεί να δούμε την κρίση ως ευκαιρία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δίνεται στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει σε αλλαγές που πριν μερικά χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές
Όσον αφορά στο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης,
υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά διαθέτει συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τρείς κεντρικούς πυλώνες οι οποίοι είναι:
Η αξιολόγηση όλων των δομών του δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία ώστε να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του κράτους στις νέες του μειωμένες διαστάσεις.Η επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία. Ανάγκη, όπως είπε, είναι η επαναξιολόγηση να πραγματοποιείται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, με τη χρήση του απαραίτητου ανθρωπινού δυναμικού, χωρίς σπατάλες και με τη χρησιμοποίηση βέλτιστων πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Να αποκτήσει το ελληνικό κράτος για πρώτη φόρα μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρωπίνων πόρων.«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση. Στο πρόσωπο του κάθε δημοσίου υπαλλήλου ο πολίτης δεν πρέπει να βλέπει έναν αντίπαλο, αλλά ένα στήριγμα στους δύσκολους καιρούς» είπε ο υπουργός.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται, της χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για την επιτυχία τους θα πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις.
«Να αποκτήσουμε ως πολιτικό σύστημα την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας» είπε διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δοθεί νέο περιεχόμενο στον παρεξηγημένο όρο της μεταρρύθμισης.
«Προχωρούμε στις απαραίτητες αλλαγές όχι γιατί μας τις επιβάλλουν κάποιοι τρίτοι, αλλά γιατί τις πιστεύουμε και τις θεωρούμε αναγκαία προϋπόθεση για την ανόρθωση της χώρας» σημείωσε .
Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την ανάγκη ύπαρξης μιας πλατιάς κοινωνικής αποδοχή για την ανάγκη αυτών των αλλαγών.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε, είπε ο υπουργός, την στήριξη της σιωπηλής πλειοψηφίας της κοινωνίας που απαιτεί το κράτος και η δημόσια διοίκηση να λειτουργούν με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα