To δημοσιο καθυστερει να εξοφλησει τα χρεη του

09:29 4/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Με καθυστέρηση φθάνουν στους ιδιώτες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα συσσωρεύονται νέες οφειλές προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο που ξεκίνησε η...
διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι σήμερα το Δημόσιο πλήρωσε στους ιδιώτες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Νοεμβρίου έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 6,4 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν αιτήματα συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι στόχος ήταν να δοθούν στην αγορά φέτος
8 δισ. ευρώ χρεών του κράτους προς ιδιώτες. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ (5,998 δισ. ευρώ) στο τέλος Οκτωβρίου, από 6,123 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 572,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 282,9 εκατ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι και 262,8 εκατ. ευρώ έμμεσοι (ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι υψηλότερες οφειλές του Δημοσίου είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχαν διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 2,165 δισ. ευρώ, ενώ στα 800 εκατ. ευρώ φθάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ακολουθούν οι οφειλές προς τα νοσοκομεία που ανέρχονται σε 1,07 δισ. ευρώ και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φθάνουν στα 766 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν στο τέλος Οκτωβρίου στα 412 εκατ. ευρώ από 370 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το Δημόσιο είχε χορηγήσει 29.677 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου 64% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ (συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων) έχει ήδη αποπληρώσει το 50% των συνολικών οφειλών του.
Πρωτογενές πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ
Επίσης όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 400 εκατ. ευρώ με βάση τους όρους που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής και στα 2,6 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα