Πορτογαλια: "δημοσιονομικο τερατουργημα" ο προϋπολογισμος, λενε τα συνδικατα


Τα πορτογαλικά εργατικά συνδικάτα επικρίνουν με δριμύτητα τις κατακόρυφες αυξήσεις στη φορολογία που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013, τον...
οποίο χαρακτηρίζουν «δημοσιονομικό τερατούργημα».

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός δημοσιονομικού τερατουργήματος, που έχει στόχο να μειώσει τα έσοδα των εργαζομένων και των συνταξιούχων» δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου σωματείου εργαζομένων της Πορτογαλίας CGTP.

Ο προϋπολογισμός «εμπεριέχει μία βαθιά
κοινωνική αδικία. Θα έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους και θα τιμωρήσει σκληρά τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους» συμπλήρωσε ο Ζοάου Προυένσα, στέλεχος της UGT, του έτερου μεγάλου συνδικάτου στη χώρα.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος χαρακτηρίζεται από δρακόντεια μέτρα λιτότητας, τα οποία περιλαμβάνουν μία γενική αύξηση των φόρων κατά 9,8% το τρέχον έτος και κατά 13,2% το 2013.

Το ερχόμενο έτος προβλέπεται επίσης μία δραστική μείωση δαπανών, κυρίως με την ελάττωση των εργοδοτικών εισφορών για το κοινωνικό κράτος και την περικοπή των συντάξεων άνω των 1.350 ευρώ, καθώς και μία συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Η νέα αύξηση των φόρων υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την ύφεση την επόμενη χρονιά, κατά την οποία η κυβέρνηση προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας κατά 1% έπειτα από 3% που εκτιμάται για το τρέχον έτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα