Ποιοι πληρωνουν τους νεους φορους...

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα σηκώσουν το 2014 το βάρος στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, την ώρα που η αγορά βυθισμένη στον έκτο χρόνο ύφεσης αναζητά εναγωνίως ...τη ρευστότητα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα λουκέτα και «έκρηξη» της ανεργίας, ενώ στο χώρο των ακινήτων τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτητών αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πληρωμή των φόρων.
Αυτό πιστοποιείται άλλωστε από τα μεγέθη που ενσωματώνονται στο νέο προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος, αν και
τελεί ακόμη υπό την έγκριση των δανειστών, αφού κατατέθηκε χθες χωρίς την άδειά τους και επομένως πολύ σύντομα θα αναθεωρηθεί, προβλέπει αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και των φόρων στην περιουσία κατά 41,4%!
Οι πρόσθετοι φόροι συνολικά, πάντως, το 2014 θα αυξηθούν κατά 2,311 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσοι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά 1,7 δισ. ευρώ και οι έμμεσοι μειωμένοι κατά 432 εκατ. ευρώ.
Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε ταμιακή βάση. Συγκεκριμένα, τα έσοδα θα ανέλθουν στα 54.695 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.177 εκατ. ευρώ ή 4,1% έναντι του 2013. Η αύξηση αυτή οφείλεται:
στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014 κατά 1.150 εκατ. περίπου. Το ποσό αυτό, όμως, αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013 και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013.στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις.στην απόδοση δημοσιονομικών παρεμβάσεων, ύψους συνολικά 271 εκατ. ευρώ.στη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ο οποίος από το 2014 αντικαθιστά το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το ΕΕΤΑ. Τα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΑ σε ετήσια βάση εκτιμώνται σε 2.650 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται κατά 75% περίπου, με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.στις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης (tax compliance) από το επόμενο έτος.

Αμεσοι φόροι Οι άμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 21.574 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8,5% έναντι του 2013.
Με τις αλλαγές που επήλθαν φέτος στη φορολογία αναμένεται να σημειωθεί σημαντική ανακατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο βασικών κατηγοριών εισοδήματος προς όφελος των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα διαμορφωθεί στα 6.880 εκατ., μειωμένος κατά 13,8% έναντι του 2013.
Αντίθετα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων αναμένεται να αυξηθεί και να διαμορφωθεί στα 3.891 εκατ. ευρώ, ή 137,3%, καθώς θα φορολογούνται πλέον ως νομικά πρόσωπα κατηγορίες φορολογουμένων που φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα μέχρι το 2013.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα