Θεματικές αλλαγές: Διαβάστε που και πως θα ζείτε σε 8 χρόνια!

Του Γιάννη Ντάσκα

Μια άλλη Αθήνα που θα αναδεικνύει το ιστορικό της κέντρο ως το μοναδικό στον κόσμο και με νέες οδικές αρτηρίες όλων των τύπων (μετρό,τραμ,υπόγειες σήραγγες κλπ) προβλέπει το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας με υλοποίηση το 2021.

Άλλη μορφή θα δοθεί και στον Πειραιά,το παραλιακό μέτωπο ενώ προβλέπεται στα πλαίσια της ανάδειξης και ενοποίησης των ιστορικών χώρων

να ενωθεί με υπόγεια σήραγγα και με «ελαφρύ μετρό-τραμ» και η Σαλαμίνα!!!

Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι ως τότε το Λεκανοπέδιο θα έχει μετρό προς κάθε γωνία του. Απο Γλυφάδα μέχρι το Ίλιον,τον Πειραιά,του Ζωγράφου κλπ

Προβλέπει ακόμα την διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας με μετακίνηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού.Το ιστορικό κέντρο θα γίνει τουριστικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας και ο Ελαιώνας-Βοτανικός θα γίνει επίκεντρο με αναβάθμιση της εμπορικής εκμετάλλευσης της περιοχής.

Αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω των τεραστίων συμφερόντων που έχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια (γήπεδο ΠΑΟ,εμπορικές χρήσεις κλπ) στην περιοχή αυτή που βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης.

Πάντως μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός επιλέγει (και σωστά) να παραμείνει στην ιστορική του έδρα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην οποία η περιφέρεια Αττικής προσφέρει 7 -10 εκατομμύρια ευρώ για έργα ανάπλασης.Δεν αποκλείουν βέβαια αυτά τα έργα τη μεταφορά του γηπέδου αλλά αυτό προϋποθέτει συμφωνία του σημερινού ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού κ.Αλαφούζου. Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει συμφωνία και με μεγάλους ομίλους όπως Βαρδινογιάννη,Βωβού ,Μπόμπολα κλπ

Δεν είναι κάτι εύκολο αυτή η συμφωνία,ιδιαίτερα καθώς η ΑΕΚ δημιουργεί (και μπράβο της) γήπεδο στολίδι με εμπορικές χρήσεις κλπ στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Διαβάστε τι προβλέπει το Ρυθμιστικό για να δείτε πως θα γίνει η περιοχή σας και ποιο είναι το μέλλον των επενδύσεών σας:

ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ…

Για το κέντρο της Αθήνας, η ανάσχεση της απομάκρυνσης κατοίκων, η προσέλκυση νέων, η προσέλκυση επιχειρήσεων και η ανάδειξή του σε τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας. Πυρήνας του «λίφτινγκ» θα είναι η ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος και των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της απελευθερούμενης έκτασης του γηπέδου του Παναθηναϊκού (στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης).

Η παρέμβαση στην Ακαδημία Πλάτωνος με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία και η επέκταση προς τα δυτικά του προγράμματος ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων σε σύνδεση με τον Κεραμεικό, την Ακαδημία Πλάτωνος και το λόφο του Ιππείου Κολωνού.

Θα προωθηθεί επίσης, η ανάπλαση της μικρής πλατείας Θησείου απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ, η ανάπλαση της μικρής πλατείας Αρχηγέτιδας μεταξύ Αρχαίας Αγοράς και Ρωμαϊκής Αγοράς, το οδικό δίκτυο στη βόρεια πλευρά της Πλάκας που ενώνει το Μοναστηράκι με την Ακρόπολη, η πεζοδρόμηση της οδού Βρυσακίου πίσω από τη Στοά του Αττάλου. Ακόμη απαιτείται η επανεξέταση της δυνατότητας μετατροπής των οδών Άρεως, Δεξίππου, Επαμεινώνδα, Πελοπίδα και Αιόλου σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.

Ο Ελαιώνας φιλοδοξείται να μετατραπεί σε υποδοχέα καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και λειτουργιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Θα προωθηθούν πεζοδρομήσεις αξόνων που φιλοξενούν δημόσια κτίρια και μνημεία αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και του δικτύου άρθρωσης των παραδοσιακών δραστηριοτήτων του νεώτερου Πειραιά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ακτές Θεμιστοκλέους, Μουτσοπούλου και Κουντουριώτη και τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου. Παράλληλα, προωθούνται μελέτες και έργα πολεοδομικών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, επέκτασης και αναβάθμισης ελεύθερων χώρων και πεζοδρόμων, επεμβάσεων επί των όψεων των κτιρίων ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

ΝΕΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ

Θεσμοθετείται η υλοποίηση νέων οδικών αξόνων και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Συγκεκριμένα (σ.σ.: οι υφιστάμενες και νέες οδικές υποδομές του ρυθμιστικού):

- Αυτοκινητόδρομος (Νέα Εθνική Οδός) Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης / Παρακηφίσια Λεωφόρος (μέχρι την Λεωφόρο Ποσειδώνος)

-Αυτοκινητόδρομος (Νέα Εθνική Οδός) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, στο τμήμα δυτικά της Λεωφ. Σχιστού.

- Λεωφόρος Σχιστού – Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω

- Αττική Οδός, από Ελευσίνα μέχρι τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (Νότια Πύλη) και την επέκταση αυτής μέχρι το Λαύριο

- Ελεύθερη Λεωφόρος Σταυρού-Ραφήνας, στο τμήμα από Α.Κ. με Αττική Οδό μέχρι διασταύρωση Ραφήνας και σύνδεση με την βόρεια πύλη του Διεθνούς Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

- Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα (Κόμβος Αγ. Λουκά) – Θήβα : Νέος αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα συμβάλει στη μείωση των χρονοαποστάσεων στον άξονα ΠΑΘΕ, και θα αποφορτίσει την Παρακηφίσια Λεωφόρο και τον Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Λαμίας στο τμήμα Αθηνών-Υλίκης, από πλευράς κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής

- Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου / Λεωφόρος Καβάλας, στο τμήμα δυτικά της Λεωφόρου Κων/πόλεως μέχρι τη Λεωφόρο Σχιστού

- Δυτική Περιφερειακή Υμηττού από τη συμβολή με την Αττική Οδό μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (σύνδεση με την λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας )

- Λεωφόρος Κύμης, στο τμήμα σύνδεσης της Αττικής Οδού με τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

- Λεωφόρος Βουλιαγμένης (νοτίως σύνδεσης με Δυτική Περιφερειακή Υμηττού), με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά διοχετευτικής ικανότητας

- Λεωφόρος Βούλας – Βάρης – Κορωπίου

- Οδική σύνδεση Διασταύρωσης Ραφήνας με λιμάνι Ραφήνας

- Υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος-Σαλαμίνας (με οδική χερσαία πρόσβαση από Λεωφόρο Σχιστού, εκτός οικιστικού ιστού Δήμου Περάματος και με αποκλεισμό επεκτασιμότητας στην κατεύθυνση διπλής ζεύξης προς Μέγαρα)

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Θα προωθηθεί η υλοποίηση δικτύου Προαστιακού Σιδηροδρόμου με τις ακόλουθες γραμμές και κλάδους (υφιστάμενους και μελλοντικούς):

α) ΠειραιάςΑθήνα – ΣΚΑ: Κεντρικός αστικός κορμός δικτύου ΟΣΕ

β) ΣΚΑ – Δουκ. Πλακεντίας – Κορωπί – Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας – Λαύριο, με τη διακλάδωση Δουκ. Πλακεντίας – Ραφήνα : Εξυπηρέτηση Ανατολικής Αττικής / Μεσογείων / Λαυρεωτικής. Ο διάδρομος της παλαιάς γραμμής Λαυρίου στο τμήμα Σ/Σ Κάντζας – Παιανίας – Πόλης Κορωπίου διατηρείται για μελλοντική χρήση από ΜΣΤ.

γ) ΣΚΑ – Οινόη – Χαλκίδα / Οινόη – Θήβα: Εξυπηρέτηση Βόρειας Αττικής / Βοιωτίας / Εύβοιας

δ) ΣΚΑ – Κόρινθος – Κιάτο, με διακλάδωση Ισθμός – Λουτράκι: Ταχεία εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου / Κορινθίας μέσω ΣΓΥΤ

ε) Αγ. Ανάργυροι – Ελευσίνα – Μέγαρα: Επαναλειτουργία παλαιάς γραμμής ΟΣΕ, για την εξυπηρέτηση Δυτικής Αττικής / Θριασίου Πεδίου (εναλλακτικά μπορεί να λειτουργήσει με Ελαφρύ Μετρό / Τραμ και να συνδεθεί με το δίκτυο του μετρό)

2) Δίκτυο Μετρό που θα συγκροτείται από τις ακόλουθες γραμμές και κλάδους:

α) Πειραιάς –Κέντρο Αθήνας– Κηφισιά – Ν. Ερυθραία (Γραμμή 1)

β) Ίλιον (ανταπόκριση με γραμμή (ε) του Προαστιακού)–Ανθούπολη-Κέντρο

Αθήνας – Ελληνικό – Γλυφάδα (Γραμμή 2)

γ) Πειραιάς– Νίκαια-Αιγάλεω –Κέντρο Αθήνας– Πλακεντία–Αεροδρόμιο (Γραμμή 3)

δ) Περισσός – Γαλάτσι – Κυψέλη – Κέντρο Αθήνας – Παγκράτι– Βύρωνας – Άνω

Ηλιούπολη / Κέντρο Αθήνας – Ζωγράφου – Λεωφ. Κηφισίας – Μαρούσι –

Λυκόβρυση / Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσ/νίκης (Γραμμή 4)

3. Δίκτυο Τραμ / Ελαφρύ Μετρό (LRT)

Αποτελείται από τις ακόλουθες γραμμές και κλάδους:

α) Σύνταγμα – Π. Φάληρο – Βούλα

β) Π. Φάληρο – ΣΕΦΠειραιάς (Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ)

γ) Σύνταγμα – Πλ. Αιγύπτου – Άνω Πατήσια

δ) Στ. Λαρίσης – Νοσοκομεία Παίδων / Γουδί

ε) Καμίνια – Κέντρο Πειραιά-Φρεαττύδα / Χατζηκυριάκειο

στ)Πειραιάς – Κερατσίνι – Πέραμα – Σαλαμίνα (ως ελαφρύ μετρό)

ζ) Ελληνικό – Σταθμός Μετρό Αργυρούπολης

η) Λιμένας Κρουαζιερόπλοιων (Πειραϊκή) – Ακτή Ξαβερίου – Ακτή Κονδύλη –

Ηετιώνεια Ακτή – Δραπετσώνα: ειδικό Μέσο Σταθερής Τροχιάς για την εσωτερική

εξυπηρέτηση της λιμενικής ζώνης (εναλλακτικά μπορεί να είναι τραμ)

ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ

Για το παράκτιο μέτωπο σχεδιάζεται η διεύρυνση και ενίσχυση του δημόσιου, κοινόχρηστου χαρακτήρα της παράκτιας ζώνης με ελεύθερη πρόσβαση στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, εξασφάλιση της συνέχειας και βελτίωση των προσβάσεων στην ακτή από την ενδοχώρα. Σχεδιάζεται η προσφορά γης για την μετεγκατάσταση μονάδων στις οποίες είναι αναγκαία η παράκτια χωροθέτηση αλλά πρέπει να απομακρυνθούν από τον αστικό ιστό, ή από περιοχές αναπλάσεων.

The post Θεματικές αλλαγές: Διαβάστε που και πως θα ζείτε σε 8 χρόνια! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
περιφέρεια αττικής, ακαδημία πλάτωνος, ελευθέριος βενιζέλος, αθηνα, μετρο, παναθηναικος, ΑΕΚ, νέα, ησαπ, Ακρόπολη, πειραιας, θεσσαλονικη, βενιζελος, παθε, υμηττού, χαλκιδα, ΟΣΕ, τραμ, συνταγμα, σεφ, αιγυπτος, προσφορες, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, νικαια, σταυροι, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, περιφέρεια αττικής, αττικη οδος, βυρωνας, γωνια, εδρα, εθνικη, θηβα, ιλιον, κηφισια, λουτρακι, πλαισιο, πυλη, σαλαμινα, σεφ, αιγαλεω, ακαδημία πλάτωνος, αττικη, βορεια, βοτανικος, βρισκεται, γεωργιου, γινει, γηπεδο, γλυφαδα, δειτε, δοθει, δραπετσωνα, δικτυο, δυτικη, ευκολο, ευρω, ελευθέριος βενιζέλος, εργα, εξυπηρετηση, ερυθραια, ζευξη, ζωγραφου, ζωνη, ισθμος, ιστορικο, κηφισιας, κυψελη, κιατο, κορινθος, κορμος, κορωπι, κτιρια, λαυριο, λεωφορος, μειωση, μνημεια, μορφη, νοσοκομεια, οδος, οινοη, παθε, παο, ραφηνα, συγκεκριμενα, σηραγγα, σχεδια, σχεδιο, τμημα, υλοποιηση, υμηττού, φαληρο, ιδιαιτερα, βωβου
Τυχαία Θέματα