Πιεσεις για τη διπλη αναπλαση

10:39 15/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Στο «γήπεδο» του Δήμου Αθηναίων εξακολουθεί να βρίσκεται η υπόθεση της διπλής ανάπλασης. Ο Οργανισμός Αθήνας, με έγγραφό που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πιέζει τον δήμο για την κατάθεση χρονοδιαγράμματος, τη διευκρίνιση του...
τρόπου χρηματοδότησης του έργου και τη δεσμευτική κατανομή υποχρεώσεων και εγγυήσεων ανάμεσα στους τρεις εμπλεκομένους ( δήμος, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός
και Μπ. Βωβός), όπως ορίζει ο νόμος για τη διπλή ανάπλαση. Ταυτόχρονα, καταθέτει σειρά παρατηρήσεων επί του master plan. Από πλευράς του ο Δήμος Αθηναίων υποστηρίζει ότι οι εκκρεμότητες θα λυθούν άμεσα.

Παρατηρήσεις
Με έγγραφό του, που φέρει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) έστειλε στις 31 Ιανουαρίου τις παρατηρήσεις του επί του master plan που κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων για τη διπλή ανάπλαση (το master plan παρουσίασε αποκλειστικά η «Κ» στις 28 Ιανουαρίου). Ο ΟΡΣΑ υπενθυμίζει στον δήμο πως η υπόθεση δεν μπορεί να προχωρήσει, αν ο δήμος δεν συμπληρώσει τον φάκελο με όσα ορίζει ο νόμος 3983/11: την κατάθεση πρότασης από τον Δήμο Αθηναίων για το χρονοδιάγραμμα, τους εμπλεκόμενους φορείς εκτέλεσης του προγράμματος, τους τρόπους χρηματοδότησης και υλοποίησης αυτού, καθώς και τις υποχρεώσεις- δεσμεύσεις- εγγυήσεις των κυρίων των ακινήτων (Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, Τεχνική Εταιρία Μπ. Βωβός) ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων. Επίσης επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον νόμο προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας είναι «η μετάσταση της κυριότητας των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης». Κατά πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ακόμα απαλλοτριώσει 20 στρέμματα στον Βοτανικό.
Περαιτέρω, ο Οργανισμός Αθήνας καταθέτει σειρά παρατηρήσεων επί του master plan της διπλής ανάπλασης. Μεταξύ αυτών:
• Ζητεί από τον Δήμο Αθηναίων να συγκεντρώσει σε ένα σημείο, αντί για δύο που ορίζει το master plan, τις κτιριακές του εγκαταστάσεις. «Δεν μπορούν να προσμετρηθούν ως κοινόχρηστο πράσινο οι εκτάσεις των 6.000 τ.μ. και 7.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Βοτανικού. Να εξεταστεί η δυνατότητα τα 4.800 τ.μ. της δόμησης να χωροθετηθούν σε ένα τμήμα», αναφέρει.
• Επισημαίνει ότι ο νόμος ορίζει ότι όλες οι εμπορικές χρήσεις (πλην του εμπορικού Βωβού) θα πρέπει να συγκεντρωθούν στο κτίριο του γηπέδου.
• Ζητεί να προβλεφθεί ανοιχτός χώρος στάθμευσης ιδιωτικών λεωφορείων πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου του ΠΑΟ για την εξυπηρέτηση των φιλάθλων.
Πώς αντιδρά απέναντι σε όλα αυτά ο Δήμος Αθηναίων; Πηγές του δήμου εκτιμούν ότι ο Οργανισμός Αθήνας δεν ανατρέπει την πρόταση ούτε έχει αντιρρήσεις επί της ουσίας. Οπως υποστηρίζουν, ο φάκελος για τη διπλή ανάπλαση θα συμπληρωθεί με όλα όσα ζητεί ο ΟΡΣΑ άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οσον αφορά τις ειδικότερες παρατηρήσεις, ο δήμος υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν επιβάλλει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις πριν από την κατάθεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα