Περιοριζονται οι απωλειες στον τουρισμο

11:43 10/7/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Στάθης Κουσούνης
(από την Καθημερινή)

Μειωμένες είναι οι on-line τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, στο α΄ εξάμηνo του έτους στη χώρα μας περιορίσθηκε η πτώση τους λόγω των μικρών απωλειών του Ιουνίου. Σύμφωνα...
με τα αποτελέσματα του καταλόγου των ξενοδοχειακών τιμών της Trivago που δημοσιεύει σήμερα η«Κ»,η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο δωμάτιο στα ελληνικά ξενοδοχεία
παρουσιάζει μείωση κατά 5,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας στα 110 ευρώ. Η τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας μειώθηκε κατά 15,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011 φθάνοντας τα 84 ευρώ και κατά 26,3% σε σχέση με το 2008 οπότε καταγράφηκε ρεκόρ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πτώση κατά 4,6% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του έτους φθάνοντας περίπου στα 4 εκατ. σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011. Τον Ιούνιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας μειώθηκαν κατά 14,9% στο εξάμηνο. Πτωτικά κινήθηκαν και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Καβάλας κατά 16,8%, της Σάμου κατά 10,5%, της Ρόδου κατά 8,9%, της Μυκόνου κατά 8,7%, της Ζακύνθου κατά 8,2%, της Κω κατά 4,3%, της Σαντορίνης κατά 3,6% και του Ηρακλείου κατά 2,3%. Αύξηση παρουσίασαν οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια των Χανίων κατά 13,1%, της Κέρκυρας κατά 10,7%, της Θεσσαλονίκης κατά 7%, της Σκιάθου κατά 6,3% και της Κεφαλονιάς κατά 6%.
Η Ελλάδα είναι ο 12ος φθηνότερος προορισμός σε ό,τι αφορά τη διαμονή στον κατάλογο της Trivago με τις τιμές σε 24 χώρες. Ακριβότερος προορισμός ως προς τη διαμονή είναι η Ελβετία, με μέση τιμή στα 214 ευρώ και φθηνότερος η Ρουμανία, με μέση τιμή στα 67 ευρώ. Στη σύγκριση των τιμών της Ελλάδας με τις αντίστοιχες ανταγωνιστικών προορισμών υψηλότερες τιμές έχει η Τουρκία (136 ευρώ), η Ιταλία και η Κύπρος (130 ευρώ), ενώ χαμηλότερες η Ισπανία (103 ευρώ) και η Πορτογαλία (100 ευρώ). Η Αθήνα είναι, επίσης, ο 12ος φθηνότερος προορισμός στον κατάλογο της Trivago με τις τιμές σε 50 ευρωπαϊκές πόλεις. Την υψηλότερη μέση τιμή έχουν τα ξενοδοχεία του Λονδίνου (261 ευρώ) λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίζοντας αύξηση κατά 26% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011. Τη χαμηλότερη τιμή έχουν τα ξενοδοχεία στη Σαραγόσα (54 ευρώ).
Εξάλλου, έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων έδειξε ότι οι τουρίστες που μένουν σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία καταβάλλουν έως και 90% υψηλότερο τίμημα για την προμήθεια τροφίμων στα σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα