ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

13:16 17/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Γ. Παπαϊωάννου
(από το Βήμα της Κυριακής)
Πολυετή περίοδο χάριτος με πληρωμή μόνο των τόκων προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες και η Φραγκφούρτη, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση που η...
Ελλάδα δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Στις Βρυξέλλες απορρίπτουν το ενδεχόμενο ονομαστικής μείωσης («κούρεμα») των ελληνικών ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο
θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, θα έπληττε την αξιοπιστία και το κύρος της ευρωζώνης. Αντιθέτως, προκρίνουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών μας.

Η διευκόλυνση αυτή σημαίνει την καταβολή περισσότερων τόκων για την αποπληρωμή του χρέους. Ταυτόχρονα επιτρέπει τη μείωση του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα, δηλαδή κάτω από το 120% του ΑΕΠ (από 150%-160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα) ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί στην Ελλάδα περίοδος χάριτος 8-10 ετών. Στο διάστημα αυτό το Δημόσιο θα πληρώνει μόνο τόκους. Το κεφάλαιο θα το καταβάλει στη λήξη της περιόδου.

Δηλαδή, ένα ομόλογο που λήγει εφέτος θα πληρωθεί για παράδειγμα ύστερα από 10 χρόνια, το 2021, τα ομόλογα του 2012 το 2022, κτλ. Ετσι, το Δημόσιο θα απαλλαγεί προσωρινά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κάθε χρόνο κεφάλαια ύψους 30-35 δισ. ευρώ για να πληρώνει τα ομόλογα που λήγουν.

Οσο διαρκεί η περίοδος χάριτος, η κυβερνητική προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και στη δημιουργία πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί με καλύτερους όρους.

Η μείωση του χρέους προβλέπεται να σημειωθεί με τρεις τρόπους. Πρώτον, μέρος των κεφαλαίων που απομένουν από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ και τα οποία ανέρχονται σε 57 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και τη διαγραφή χρέους. Με τις τιμές των ομολόγων να έχουν υποχωρήσει περί το 70% της ονομαστικής τους αξίας, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επαναγοράσει τίτλους και να διαγράψει χρέος μεγαλύτερης αξίας. Δηλαδή, πληρώνοντας 35 δισ. ευρώ μπορεί να διαγράψει χρέος 50 δισ. ευρώ.

Η αγορά των ομολόγων θα μπορούσε να γίνει και από την ΕΚΤ, η οποία για να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει τον τελευταίο χρόνο τίτλους συνολικής αξίας 50 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας περί τα 38 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν και τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Τέλος, προς την ίδια κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθούν και τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού που προβλέπονται από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιμήκυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών μας. Δηλαδή εθελοντικά. Οπως επισημαίνουν οι ίδι
Keywords
Τυχαία Θέματα