Περιοδικο east: ο τσιπρας ξανακερδισε, η πολιτικη εχασε...

23:30 21/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε για δεύτερη φορά νικητή τον Αλέξη Τσίπρα...
και τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό περιοδικό East του Ιταλού δημοσιογράφου Φαμπρίτζιο Γκορία φιλοξενεί σχετική ανάλυση της δημοσιογράφου Μάρτα Οταβιάνι.

Η Οταβιάνι που γράφει στις εφημερίδες La Stampa και Avvenire και παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, από την Αθήνα που
βρέθηκε για να καλύψει την εκλογική μάχη κάνει λόγο στο άρθρο της για νίκη Τσίπρα, αλλά για ήττα της πολιτικής.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κέρδισε απλώς ξανά, αλλά κέρδισε πανηγυρικά», γράφει η Οταβιάνι στο κείμενο με τίτλο: «Να γιατί στην Ελλάδα ξανακέρδισε ο Τσίπρας, αλλά έχασε η πολιτική».

Προχωρώντας σε βαθύτερο επίπεδο αναφέρει πως το 45% των Ελλήνων ψηφοφόρων επέλεξε να μην πάει στις κάλπες: «Το ότι η αποχή θα ήταν υψηλή γινόταν αντιληπτό ήδη από τα πρώτα πέντε λεπτά που έβαζε κανείς το πόδι του στην Αθήνα. Λίγες προεκλογικές συγκεντρώσεις, λίγες δημόσιες ομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν μόνο οι πιο πιστοί ψηφοφόροι, τηλεοπτικές συζητήσεις χαμηλών τόνων και εφημερίδες που ανησυχούσαν περισσότερο για την μεταναστευτική κρίση, παρά για την ελληνική πολιτική».

Η Οταβιάνι ερμηνεύει πως ο λαός είχε την αίσθηση πως το παιχνίδι γίνεται ανεξαρτήτως της βούλησής του.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη που χάρηκε για την νίκη Τσίπρα ήταν πιθανώς η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τους τελευταίους μήνες ανάγκασε τον νέο πρωθυπουργό να κάνει στροφή 180° στο εκλογικό του πρόγραμμα», συνεχίζει το άρθρο.

Κάνοντας μία αναφορά στην νικητήρια ομιλία του κ. Τσίπρα, η δημοσιογράφος επισημαίνει πως όποιος ήλπιζε σε δηλώσεις σεμνές και συγκρατημένες από τον πρωθυπουργό απογοητεύτηκε.

«Για μία ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι μόνος στην ηγεσία, αλλά υπάρχουν δύο κακά νέα για εκείνον. Το πρώτο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμα 50 στοιχεία που αντιδρούν στη συμφωνία που υπέγραψε με τους διεθνείς πιστωτές. Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη φορά δεν έχει καμία δικαιολογία ούτε για τον λαό, ούτε για την Ευρώπη», εξηγεί η Οταβιάνι.

Κάνοντας, μάλιστα, μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν γράφει ότι ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, υπέβαλε στον ήδη εξουθενωμένο λαό ένα δημοψήφισμα, για να δεχθεί το Μνημόνιο που ήταν αντίθετο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και σε όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Καταλήγοντας, λοιπόν, η δημοσιογράφος γράφει: «Παρ’όλα αυτά, κατάφερε να επανεκλεγεί με ένα εκπληκτικό ποσοστό. Αλλά τώρα δεν έχει δικαιολογίες: Αυτή τη φορά ο Τσίπρας πρέπει πραγματικά να αποδείξει ότι ξέρει να κυβερνά και ότι έχει την ικανότητα να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις για τη χώρα του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές δε μπορεί να τον προστατεύει για πάντα».
Keywords
Τυχαία Θέματα