''περιφρονητικος ο τροπος του ευρωπαικου βορρα προς τις χωρες του νοτου''...

21:19 1/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Περιφρονητικό χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική ...
εφημερίδα De Tijd, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Γιούνκερ υπενθυμίζει παράλληλα ότι η έννοια της Ευρώπης είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρει «Μας κατηγορούν διαρκώς για το ότι ο ελληνικός πληθυσμός υποφέρει από την πολιτική μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αποσιωπάται
ωστόσο ότι από τις 17 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης οι 12 είναι σοσιαλιστικές. Σταματήστε λοιπόν να μας παρουσιάζετε ως μια συμμορία άκαρδων συντηρητικών», τόνισε.
Και συνεχίζει: «Ένα χρόνο νωρίτερα, ως πρόεδρος του Eurogroup, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Τότε το σενάριο αυτό εμφανιζόταν αρκετά πιθανό. Την περίοδο εκείνη διάβαζα μόνο για τα λάθη που συνόδευαν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Ουδέποτε διάβαζα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το ευρώ. Χωρίς το ευρώ θα είχε δημιουργηθεί ένα μονεταριστικό χάος στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα χρειαστεί νέο «κούρεμα» του χρέους, ο Γιούνκερ απαντά πως «δεν είναι σωστό μήνυμα να πούμε από τώρα στους Έλληνες ότι πρόκειται να λάβουν εκ νέου χρήματα και από την άλλη μεριά τo να πούμε στην κοινή γνώμη των χωρών μας ότι δεν πρόκειται να πάει ούτε ένα ευρώ επιπλέον στους Έλληνες, είναι αντιπαραγωγικό».
Ως εκ τούτου, καταλήγει, πρέπει να μιλήσουμε για το ελληνικό πρόγραμμα μόνο από τη στιγμή που διαθέτουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα