Παραμενουν πιστοι στην ενταξη στην ε.ε οι αυστριακοι...

Είκοσι χρόνια μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Ιανουαρίου 1995, οι Αυστριακοί φαίνεται να παραμένουν πιστοί στην τότε...
απόφασή τους για την προσχώρηση της χώρας τους στην Ένωση.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ένα 67% των Αυστριακών υποστηρίζουν σήμερα την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ και το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το ίδιο με το 66,7%, το ποσοστό με το οποίο οι πολίτες της είχαν ταχθεί υπέρ της ένταξης στο
δημοψήφισμα του Ιουνίου 1994.

Στην ίδια δημοσκόπηση ποσοστό 57% των ερωτηθέντων θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ "σωστή" και ένα 36% ως "λανθασμένη", ενώ το 61% έχει "πολύ θετική" ή "μάλλον θετική" άποψη για το ευρώ, και το 35% "αρνητική" ή "πολύ αρνητική".

Σχεδόν ο ένας στους δύο Αυστριακούς, (49%), πιστεύει πως η συμμετοχή της Αυστρίας στην ΕΕ έφερε περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα, με το 37% να διατυπώνει την αντίθετη άποψη, ενώ ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, 86%, είναι της γνώμης πως αυτή η συμμετοχή έφερε πλεονεκτήματα κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι άνθρωποι με το δίκιο τους εκτιμούν ότι η ΕΕ είναι κυρίως μια κοινότητα των επιχειρηματικών ομίλων, σχολίασε το υψηλό αυτό ποσοστό, κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης, ο πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Έριχ Φόγκλαρ.

Ο ίδιος επισήμανε ταυτόχρονα το γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια και σε σημαντικά γεγονότα, όπως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή η οικονομική κρίση, αυξάνεται η συναίνεση των πολιτών προς την ΕΕ, που, όπως είπε, αποτελεί για αυτούς ένα "ασφαλές λιμάνι".

Επιπλέον ο πρόεδρος των Αυστριακών Συνδικάτων υπεραμύνθηκε των πακέτων διάσωσης προς χώρες-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως η Ελλάδα, σημειώνοντας πως εάν δεν είχε επιδειχθεί αυτή η αλληλεγγύη θα επερχόταν μια υποτίμηση με τεράστιες επιπτώσεις στην αυστριακή αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ εκτιμά πως εάν η Αυστρία δεν ήταν μέλος της ΕΕ θα υπήρχαν στη χώρα 93.000 περισσότεροι άνεργοι και κατά 4,5% υψηλότερες τιμές, ενώ η συμμετοχή στην Ένωση δημιούργησε συνολικά 480.000 επιπλέον θέσεις εργασίας και 0,9% ετήσια άνοδο του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, "μάλλον αρνητικά" ή "πολύ αρνητικά" αντιμετωπίζει ένα ποσοστό 61% των Αυστριακών το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και μόνον το 31% τοποθετείται θετικά, ενώ θετικά βλέπει το Σύστημα Σένγκεν (κατάργηση των συνοριακών ελέγχων) ένα ποσοστό 51%.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (93%) ασκεί κριτική στην "πολυπλοκότητα" της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή ένα 85% θεωρεί την ΕΕ σημαντική από οικονομική άποψη και το 69 % πιστεύει ότι αυτή προωθεί την ειρήνη, κάτι που ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, χαρακτηρίζει "αποφασιστικό" ενόψει των διενέξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα