''oποιος προσβαλλει το κοινοβουλιο θα αποβαλλεται''...

22:40 18/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στο επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξαγγέλλοντας ότι πλέον όποιος βουλευτής προσβάλει το ...
Κοινοβούλιο θα αποβάλλεται από την αίθουσα.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Οι εκφράσεις που ακούστηκαν σήμερα από ορισμένους συναδέλφους που ξέφυγαν από κάθε όριο, προβλημάτισαν
πάρα πολύ το Προεδρείο. Θέλω να τονίσω ότι το Προεδρείο προτείνει πρώτον: να διαγραφούν από τα πρακτικά αυτές οι εκφράσεις. Βεβαίως υπάρχει και η άποψη να μείνουν αυτές οι εκφράσεις για να μάθει ο κόσμος ποιοι εκφράζονται έτσι, γιατί το σύνολο των βουλευτών τιμά την έδρα, τιμά το Κοινοβούλιο, τιμά τους πολίτες. Αλλά επειδή πράγματι, οι εκφράσεις είναι χυδαίες και ξεπερνούν σε υπερβολή ότι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, θα παρακαλούσα - άλλωστε τα πρακτικά ήδη έχουν διανεμηθεί - στα επίσημα πρακτικά να παραληφθούν οι εκφράσεις αυτές. Δεύτερον, η Διάσκεψη των Προέδρων και το Προεδρείο θα εξαντλήσει - με πολύ αυστηρότητα πλέον όταν θα υπάρχουν τέτοια ζητήματα - τα δικαιώματα που τους επιτρέπει και τους δίνει ο Κανονισμός. Δεν είναι δυνατόν εκφράσεις τέτοιες και κινήσεις τέτοιες να ξαναγίνουν στο Κοινοβούλιο. Θα αποβληθεί πάραυτα ο οποιοσδήποτε συνάδελφος τολμήσει με αυτές τις κινήσεις του να προσβάλει συνολικά το Κοινοβούλιο.Θα παρακαλέσω επίσης όλους τους συναδέλφους να διατηρούν τη ψυχραιμία μας και να μην αντιδρούμε με τον τρόπο που κάποιοι επιδιώκουν να αντιδρούμε και να τους δίνουμε και το δικαίωμα κάποιων άλλων να υπερβάλλουν ακόμα περισσότερο. Γι αυτό ακριβώς παρακαλώ και τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να προσέξουν και να προβούν στις συστάσεις, προς τους εκλεκτούς συναδέλφους που πολλές φορές κατανοώ τον εκνευρισμό τους και την υπερβολή τους. Παρακαλώ να μην ξαναγίνει και να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες κινήσεις γιατί το Προεδρείο θα συμπεριφερθεί πάρα πολύ αυστηρά».«Θερμό» επεισόδιο
Οξύτατο επεισόδιο ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Αφορμή στάθηκε καταγγελία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκου ότι κάποιοι παίρνουν τηλέφωνα σε πολίτες και τους απειλούν να μην τολμήσουν να εμφανιστούν στην Καλαμάτα όπου το Σαββατοκύριακο διεξάγεται φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης απάντησε από την πλευρά του ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κουκουλοφόροι και δολοφόνοι που καίνε κάθε φορά την Αθήνα και τους προειδοποίησε ότι «δεν έχετε να κάνετε με ακροδεξιούλα». «Πάρτε το χαμπάρι, εμείς δεν χαριζόμαστε», ανέφερε, ενώ ισχυρίσθηκε ότι το Indymedia ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος διαμαρτυρήθηκε και ο Δ. Κουκούτσης είπε: «Είπατε κάτι κ. Διαμαντόπουλε; Για ξαναπείτε μου. Να μου το πείτε έξω γιατί δεν σας ακούω».
Από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν φωνασκίες και ο Δ. Κουκούτσης φώναξε: «Ήσυχα κουμουνιστές», προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ. «Συγγνώμη έκανα λάθος, σας τιμώ εσάς, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές, είναι γιαλαντζί», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Δεν μας τιμάτε, μας φοβάστε», του απάντησε ο Θ. Πετράκος.
Από το βήμα της Βουλής ο Δ. Κουκούτσης, ισχυρίσθηκε ότι ο Θ. Πετράκος κάποια μέρα στην Καλαμάτα τους φώναξε «ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς» και εκείνος του απάντησε «Στο Βίτσι και στο Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο». Ακολούθησαν νέες διαμαρτυρίες και ο Δ. Κουκούτσης επέμεινε ότι δεν είπε κάτι κακό.
Το επεισόδιο συνεχίσθηκε εκτός αιθούσης, καθώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έφυγαν συντεταγμένα από την αίθουσα της Ολομέλειας περνώντας επιδεικτικά μπροστά από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως κατήγγειλαν βουλευτές, βρίζοντας χυδαία. Οι φωνές ακούσθηκαν και στους διαδρόμους της Βουλής.
Το επεισόδιο σχολίασε κατά την ομιλία του λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Τα εμπρηστικά λόγια ανάβουν πυρκαγιές» είπε, προσθέτοντας πως «όταν κάποιος μιλά για "ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – Μελιγαλά", τότε θα ακούσεις το εξίσου απαράδεκτο για το Γράμμο και το Βίτσι». Έκανε δε έκκληση μετριοπάθειας προς όλους.
Λίγο αργότερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας σε παρέμβασή του επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύει απειλές εναντίον της κυβέρνησης και ποινικοποιεί την πολιτική ζωή απονομιμοποιώντας τα πάντα.
«Από πότε είναι απειλή η λογοδοσία, ο έλεγχος και ο στιγματισμός της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς προκύπτει ως απειλή, και μάλιστα απειλή βίας;», του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης και αναρωτήθηκε: «Από πότε μας ζητάτε καινούρια πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης; Και από πότε δεν ανέχεστε να σας δίνουμε;». Η εκτίμηση του Ν. Βούτση είναι πως γίνεται προσπάθεια από διάφορες πλευρές να υπάρχει τεχνητή όξυνση και διχασμός πάνω στη λογική δύο άκρων. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε στη Βουλή για Μελιγαλά, Γράμμο και Βίτσι, αλλά αυτά τα είπε μόνος του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης. «Ήταν στημένο εξαρχής για να υπάρχουν τα δύο άκρα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος που υπενθύμισε ότι η αριστερά πάντοτε και τώρα έχει ένα μήνυμα απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές και τις στρατηγικές του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που θέλουν να εκμηδενίζουν την μεταπολίτευση: δημοκρατία, αλληλεγγύη, λαϊκή αντίσταση στις πολιτικές.
«Δεν θα αφήσουμε η απόγνωση του λαού να γίνουν κατέβασμα του κεφαλιού στο φόβο ή τυφλή βία», τόνισε ο Ν. Βούτσης κάνοντας λόγο για «δημοκρατική ανατροπή για να βρεθεί ο λαός ξανά στο προσκήνιο και η αριστερά».
«Λέτε ότι “δεν θέλουμε να μας ζητάτε πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης”. Σύμφωνοι, αλλά να είμαστε σύμφωνοι ότι και εμείς δεν ζητάμε πιστοποιητικά δημοκρατικότητας από την αριστερά», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης, ο οποίος σημείωσε «με ανησυχία μία έκπτωση, μία διολίσθηση της πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν θέλει να εστιαστεί στα μεγάλα του σήμερα, αλλά θέλει να εστιαστεί στις μνήμες του 1946 - 1949». Ανέφερε ότι κανένας βουλευτής της ΝΔ δεν μίλησε για ΕΔΕΣ, Γράμμο, Τσαούς Αντόν κ.λπ. ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για ειδικό δικαστήριο, λυντσάρισμα, δοσιλόγους, Τσολάκογλου, χούντες κ.α.
«Δεν μπορεί να υπάρχει ένας λόγος α και ένας λόγος β», επεσήμανε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να λέει ό,τι του έρχεται και μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να ισχυρίζεται ότι δεν τα πιστεύουμε αυτά.
Ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε ότι η υπόθεση της ΕΡΤ είναι «η αρχή ενός γρήγορου τέλους για τη νέα κυβέρνηση», ενώ εξήρε τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στην ΕΡΤ. «Είναι προς παραδειγματισμό. Για μας έτσι σώζεται η χώρα, γιατί σώζεται η ψυχή της», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «είναι η έμπρακτη απάντηση στο φόβο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επίσκεψη Σόιμπλε και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της κυκλοφορίας σε μεγάλους δρόμους. «Ποια ήταν η απειλή; ο εχθρός λαός; Δεν μιλώ για χούντα και το λέμε εμείς που έχουμε ζήσει και αγωνιστεί ως αριστερά να φύγει η χούντα. Μήπως έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχουν εντεινόμενα φαινόμενα κατάλυσης δημοκρατικών ελευθεριών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατικής εκτροπής;», ρώτησε. Διευκρινίζοντας την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ν. Βούτσης υπογράμμισε: «Δεν συμφωνούμε με αυτό το Σύνταγμα, με αυτή τη δημοκρατία έτσι όπως είναι, με την ΕΡΤ, το δημόσιο όπως είναι, αλλά θα τα υπερασπίσουμε μέχρι την τελευταία μας ρανίδα απέναντι στις ιδεοληπτικές επιθέσεις νεοφιλελεύθερων και μερικών σοβαρών ακροδεξιών στοιχείων να τα ρίξουν βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα».Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα