Οι βρετανικες αναλυσεις για το μετεκλογικο σκηνικο

16:55 8/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρεί την αποτυχία των προσπαθειών της «άκρας αριστεράς» να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα το BBC, υπό τη σκιά του μηνύματος της καγκελαρίου Μέρκελ ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα είναι σημαντικό να ακολουθηθεί πιστά. Το βρετανικό δίκτυο εκτιμά ότι οι παραχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει το Βερολίνο έναντι των...
εντεινόμενων αντιδράσεων κατά της λιτότητας περιορίζονται στο ξεκλείδωμα
κάποιων διαρθρωτικών κονδυλίων για έργα υποδομών και μία ορισμένη χαλάρωση στόχων. Σε καμία περίπτωση όμως η Γερμανία δε θα συμφωνούσε σε αύξηση των κρατικών δαπανών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Οι συντάκτες του BBC σχολιάζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη, καθώς φαίνεται να περνά σε μια περίοδο αστάθειας. «Όσο αναμενόμενη κι αν ήταν η απόρριψη της λιτότητας, το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε σοκ», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα. Μεταφέρει επίσης το κλίμα δυσπιστίας στην Ελλάδα στο άκουσμα των ποσοστών της Χρυσής Αυγής.

Επισημαίνει το ενδεχόμενο παρακράτησης της επόμενης δανειακής δόσης «που θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία». Πάντως τονίζεται ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει δεν μπορεί παρά να υπακούσει στη λαϊκή βούληση και να επιχειρήσει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με παράλληλη παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Η Γερμανία ωστόσο είναι δύσκολο να δεχθεί την επανεξέταση του μνημονίου, εκτιμά το BBC, όπως δύσκολο είναι όμως να επιβληθεί περαιτέρω λιτότητα στη μετεκλογική Ελλάδα.

Κατά τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς η Ελλάδα ετοιμάζεται για επαναληπτικές εκλογές εν μέσω ενός πολωμένου κλίματος, πιθανότατα για τις 17 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι μένουν μετέωρες οι 77 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Ιουνίου και ότι τίθεται σε κίνδυνο η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έλληνας σχολιαστής δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι Έλληνες ψήφισαν κατά των μεταρρυθμίσεων, ενώ σχολιάζεται ότι εκτός Βουλής έμεινε η Άννα Διαμαντοπούλου που επιχείρησε από το πόστο της να πατάξει τη διαφθορά και πέτυχε να ξεμπλοκάρει κοινοτικά κονδύλια για την Ελλάδα.

Στα σχόλια των συντακτών της εφημερίδας αναφέρεται ότι η ελληνική κρίση θα αποκαλύψει το κενό στα λόγια του Φρανσουά Ολάντ, καθώς ο νέος Γάλλος ηγέτης θα κληθεί τελικά να επιλέξει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στηρίζοντας μάλλον την καγκελάριο Μέρκελ.

Γίνεται λόγος για ελληνικό ηφαίστειο που εξερράγη και περιπλέκει την κατάσταση στην ευρωζώνη, ενώ μάλλον οδηγεί σε υποχρεωτική έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση σε περίπτωση μη-εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος. Αυτό θα ρίξει τη χώρα σε κρίση βαθύτερη από τη σημερινή, εκτιμά η οικονομική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ στον πρωτοσέλιδο τίτλο της σχολιάζει ότι το αδιέξοδο σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Περιγράφεται μία αλυσίδα εξελίξεων που αρχίζει από το μετεκλογικό «τέλμα» και περνά διαδοχικά από τα στάδια των νέων εκλογών, της μη-δέσμευσης στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, στη μη-καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης, στη χρεοκο
Keywords
Τυχαία Θέματα