''οι τεσσερις σημαντικοτεροι κινδυνοι για την κυπρο''...

Η σταθεροποίηση των τραπεζών, η επίπτωση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομία, το κακό εγχώριο οικονομικό κλίμα και η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι...
που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank, Γκίκα Χαρδούβελη.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, οι προβλέψεις της τράπεζας
για το 2013 και 2014 είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι η ύφεση θα είναι σωρευτικά της τάξης του 12,6% το 2013 και 2014 και θα τελειώσει το 2015, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, κατά την παρουσίαση μελέτης με θέμα «Κύπρος: H κρίση ως ευκαιρία».
Δεν γνωρίζουμε αν η Κύπρος θα καταφέρει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για μια νέα πορεία ισόρροπης ανάπτυξης. Γνωρίζουμε, όμως, τη συνταγή επιτυχίας, δηλαδή το πώς μετατρέπεται η κρίση σε ευκαιρία, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η συνταγή αυτή έχει ως ακολούθως: 1. Το πρώτο μέλημα είναι η γεω-στρατηγική επιλογή της Κύπρου για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται να έχει επιτευχθεί παρά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου 2013.
2. Το δεύτερο μέλημα είναι οι Κύπριοι να ακολουθήσουν με συνέπεια και ταχύτητα τα συμφωνηθέντα με την τρόικα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η οποιαδήποτε προσπάθεια αναβολής των ιδιωτικοποιήσεων, για παράδειγμα, θα έχει αρνητικά μόνον αποτελέσματα, αφού δεν συμφέρουν την οικονομία οι καθυστερήσεις.
3. Το τρίτο μέλημα είναι η ανάγκη ενός συγκεκριμένου και επεξεργασμένου μοντέλου ανάπτυξης για την Κύπρο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το Μνημόνιο δεν είναι υποκατάστατο ενός μοντέλου ανάπτυξης. Το Μνημόνιο περιέχει τις αναγκαίες, αλλά όχι τις ικανές συνθήκες που θα φέρουν την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, η Ελλάδα απέτυχε μέχρι στιγμής στον χώρο αυτό, αφού 4 περίπου χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, ακόμα δεν έχει το δικό της ξεκάθαρο μοντέλο ανάπτυξης. Η Κύπρος δεν πρέπει να επαναλάβει το ίδιο λάθος, αλλά να ακολουθήσει τον δρόμο της Ιρλανδίας.
4. Τέλος, η συνταγή επιτυχίας συνεπάγεται και ομοψυχία και πολιτική σταθερότητα, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για την αρωγή των ανέργων και όσους η κρίση αφήνει στο περιθώριο.
Επαφές της ηγεσίας της Eurobank στην Κύπρο
Εν τω μεταξύ, σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και κορυφαίους επιχειρηματίες της Κύπρου είχε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή και μέλος της διοικητικής και εκτελεστικής επιτροπής κ. Φωκίωνα Χ. Καραβία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματικών πελατών και υψηλόβαθμων στελεχών της Eurobank Κύπρου και του ομίλου Eurobank, όπου ο κ. Μεγάλου παρουσίασε τις προοπτικές του Ομίλου Eurobank, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής θυγατρικής κ. Μιχάλης Λούης αναφέρθηκε στη δυναμική της τράπεζας στην Κύπρο παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα