Οι συζητησεις συνεχιζονται...

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,
Οι εκπρόσωποι των δανειστών... επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον... Γιάννη Στουρνάρα την Κυριακή ή ακόμη και σήμερα...Στο διάστημα που ακολουθεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα δοθεί "μάχη" με τον χρόνο ώστε Αθήνα και δανειστές να...
συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο
του προϋπολογισμού και να ...μην χρειαστεί η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ενώ δύσκολα θα έχουν λυθεί και τα υπόλοιπα θέματα, όπως το μεσοπρόθεσμο και το "κενό" του 2015 προκειμένου να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Γερμανία την επομένη της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή και πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτόν θα εγγράφεται για εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ, και όχι 345 εκατ. που αναφέρει το προσχέδιο.Με αυτό το ισχυρό "χαρτί" αναμένεται να μεταφέρει στη... Γερμανίδα καγκελάριο το μήνυμα ότι η Ελλάδα έκανε στο... "έπακρον τα όσα όφειλε" και ότι είναι... η ώρα των Ευρωπαίων για τη διευθέτηση του ζητήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup, κάτι που πρέπει να γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση άλλωστε έστειλε άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μέσω και των δηλώσεων του Γιάννη Στουρνάρα στο CNBC, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε όπως γράψαμε σχετικά ότι η Ελλάδα προτείνει μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για να κλείσει το "κενό" του 2014, αυτά όμως θα είναι αποκλειστικά "διαρθρωτικά" και... όχι οριζόντια δημοσιονομικά.

Μήνυμα στους δανειστές έστειλε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας τους να ...σεβαστούν τις θυσίες των Ελλήνων. δεν μπορεί με τίποτα να παρατείνεται μια εκκρεμότητα. "Δεν υπάρχει εκκρεμότητα. Οι αριθμοί λένε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και, εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως επιτεύξιμοι. Το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό που θέλουμε τώρα είναι να στείλουμε στον ελληνικό λαό και τις διεθνείς αγορές ένα καθαρό μήνυμα για τις προτεραιότητές μας" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με γερμανική παρέμβαση στο Eurogroup έπεσαν οι τόνοι, που είχαν ανέβει από τις δηλώσεις τόσο του ανώνυμου αξιωματούχου.... ότι θα πάει για σκι και μετά θα κλείσει η συμφωνία, αλλά και του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο.
Πάντως, και μετά το πέρας της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνέχισε να επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε 4 τομείς πριν οι Ευρωπαίοι δώσουν το τελικό "ok" για εκταμίευση της δόσης...Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να κινηθούν σε τέσσερις τομείς:Στα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα στην προηγούμενη αναθεώρηση,Στα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 και το 2015,Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καιστη βελτίωση της διακυβέρνησης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.Την ανάγκη να βρεθούν οι «χρυσές τομές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπογράμμισε μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

«Θέλουμε να πείσουμε ότι τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε τον προϋπολογισμό του 2014 είναι αξιόπιστα» πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο».Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί «αρκετά μεγάλη προσέγγιση» μεταξύ ελληνικών Αρχών και τρόικας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα κλείσει πριν από το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, επεσήμανε τις... σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, τόσο σε δημοσιονομική προσαρμογή όσο και σε μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας ο Επίτροπος Οικονομίας σχολίασε ότι«χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος». Σημείωσε ότι η... κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015 αποτελεί «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας.Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται....Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα